alzheimer

keskin nisanci
adını hastalığı ilk tanımlayan alman bilim adamı alois alzheimer'dan alan hastalık. Alzheimer hastalığı kişiyi adım adım yakın çevresinden, sonra kendinden uzaklaştıran, bir süre sonra da mevcut yaşamla ilgili anıların teker teker silikleştiği, en sonunda insanın kendini dahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık türüdür. Alzheimer çoğunlukla psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

kadınlar, erkeklere oranla bu hastalığa daha çok yakalanıyorlarmış.

erken teşhisi için fıstık ezmesi kullanılan bir araştırma yapılmış ve başarılı olunduğu iddia edilmiş.

''florida üniversitesi'nde dr. jennifer stamps liderliğinde gerçekleştirilen araştırmada, deneklere fıstık ezmesi koklatıldı. denekler her seferinde tek bir burun deliğiyle kokladılar ve kokuyu duyabildikleri mesafeler ölçüldü. sonuçlara göre hastalığa yakalanmamış olanlar, her iki burundan da 20 cm uzaklıktan kokuyu duyabiliyorlardı.

alzheimer başlangıcında olanların sağ burun delikleri normal olsa da, sol burun deliğinde koku alma yeteneğinin 10 cm'ye kadar düştüğü belirlendi. hafızayı temizlemeden önce, sol burnun koklama yeteneğini azaltıyor alzheimer.''
bakma ikinci nesil olduguma kolay lokma deglm
Alzheimer hastalığı beyinde nöron membranında normalde bulunan app (amiloid prokürsör protein) parçası olan a-beta birikmesiyle oluşur.

app'den a-beta fragmanını ayıran enzimler olan beta ve gama sekretazın genetik faktörlerle hatalı çalışması sonucu amiloidojenik a-betanın (senil plak) oluştuğu sanılmaktadır. 
hastalık öncelikle hipokampusu etkiler.ki hipokampus'ta hafızanın merkezi olarak bilinir.

21. kromozomda kalıtılan app, down sendromlu hastalarda fazlaca yapıldığı için 20'li yaşlarda erken demans gelişir.

aksondaki mikrotübüllerin oluşumunda görev yapan tau proteinin birikimide alzheimer'da nörofibriler yumaklar oluşmaktadır. bu yumaklara hirano cisimciği denir.

apo e proteini alzheimer'deki amiloidotik maddenin stabilizasyonu sağlar. bu nedenle apo e4 homozigot kişilerde erken demans oluşur.

alzheimer hastalığında öcelikle asetilkolinerjik noronlar kayba uğrar.