buşido

lonely samurai
Feodal Nihong(Japonya'nın orijinal ismidir) İmparatorluğuna bağlı, kılıç ustaları olan samurayların hayat felsefesidir. Samuraylar dünyanın en iyi kılıç ustaları olarak kabul edilirler. Hayat felsefeleri olan Buşido "savaşçının yolu" anlamına gelir ki samuray da "hizmet eden" anlamına gelir. Buşido'nun yedi altın kuralı vardır bunlar sırasıyla: dürüstlük, saygı, kahramansı cesaret, onur, merhamet, doğruluk - samimiyet ve görev - sadakattir. Bu kuralları tek tek ele alacak olursak
Dürüstlük: samuray insanlarla olan ilişkisinde tam anlamıyla kesinlikle dürüst olmalıdır; samurayın hayatında sadece kendisine sergilenen adalet olmamalıdır, kendisi de insanlara karşı son derece adil olmalıdır. Her açıdan dürüst, adil ve güvenilir olmalıdır.
Saygı: samurayın acımasız olması için bir nedeni yoktur, gücünü kanıtlamasına ihtiyacı da yoktur. Samuray düşmanına karşı bile saygılı olmalıdır. Samuraylar sadece kılıç ustalığında ki veya savaşta ki yeteneklerinden ötürü saygı görmezler, diğer insanlara davranışlarından ötürü de saygı görürler.
Kahramansı cesaret: kabuğuna saklanarak yaşayan bir kaplumbağa gibi yaşamak yaşamak değildir. Gerçek samuray kahramansı bir cesarete sahip olmalıdır, hayat kesinlikle risklidir, hayat tam anlamıyla kusursuzca yaşanmalıdır fakat kahramansı cesaret gözü karalık değildir, korkunun yerini zeka ve gücün almasıdır.
Onur: samurayların onurlarının tek bir yargıcı vardır o da kendileridir, yaptıkları seçimlerden ve sonuçlarından kesinlikle kendileri mesuldürler, yaptığı seçimler nasıl bir insan olduğunu yansıtır.
Merhamet: sürekli düzenli bir çalışmayla samuray tek kelimeyle "güçlü" olur, diğer pek çok insanlar gibi değildirler. Gücünü iyilik için kullanmalıdırlar, samuray merhametli olmak zorundadır. Samurayın merhameti olmadığında vahşi hayvanlardan bir farkı kalmaz.
Doğruluk - samimiyet: samuray bir işin yapılacağını söylemişse o işin gerçekleşmiş olmasından başka bir sonuç düşünülemez. Başka hiç bir şey samurayı söz verdiği işi halletmesinden alı koyamaz. Söylemek ve yapmak samuray için aynı anlama gelen sözcüklerdir. Samuray yap(a)mayacağı bir şeyin sözünü vermemelidir.
Görev - sadakat: samuraylar söyledikleri ve yaptıkları her şeyden sorumludurlar ve bunların peşi sıra gelen sonuçlardan da, bütün bunlara tam anlamıyla sadık olmak zorundadırlar, ayrıca samuraylar hizmet ettikleri kişilere sadakatte ikiliğe düşemezler, görevlerine olan sadakatlerine tam manasıyla bağlı olmalıdırlar.
Tüm bu kuralların yanı sıra onuru lekelenmiş bir samuray harakiri /seppuku yapmak zorundadır aksi takdirde efendisi tarafından hizmetinden kovulur veya ustası tarafından terk edilir böylece samuray artık bir samuray değil, ronin yani efendisiz samuray ya da avare samuray olur ki bu da hoş gözle bakılan bir şey değildir.
bu başlıktaki tüm entryleri gör