iskenderiye kütüphanesi

olacak o kadar
girişinde "bilim sizi tanrıların gazabından korur" yazan kütüphanenin yakılması ile ilgili dört teori vardır:

1. mö 48 yılında iskenderiye kuşatmasında roma imparatoru sezar, kendi gemilerini yaktırınca sıçrayan alevler kütüphaneyi yakar.
2. roma imparatoru aurelian ms 273'te iskenderiye'yi kuşatıp yaktığında kütüphane de yok olur
3. roma imparatoru theodiosus, hristiyanlığı pekiştirmek için pagan kültürünü temsil ettiği gerekçesi ile 391 yılında yaktırır
4. halife ömer'in komutanı amr ibnül as mısır'ı 642 yılında feth edince kütüphanenin kitaplarını yaktırır.
warmhole
MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Ptolemaios hanedanı tarafından kurulmuş olan insanlık tarihinin en büyük bilgi ve kültür hazinesi olan kütüphane. 900000 el yazması olduğu söylenir. MS 4.yüzyılda haçlı seferleri sırasında hristiyanlar tarafından yakıldığı düşünülmektedir.
ihtiras limani
antik çağdan sonra gelen karanlık orta çağın simgelerinden biri bu kütüphanenin yakılışıdır. yüzbinlerce kitabın yok olduğu düşünülür. bazı kaynaklarda islamın yayılışı sonrası hz. ömer tarafından yıkıldı söylense de ilk dönem hristiyan fanatiklerin burayı büyük ölçüde tahrip ettiği, islamın yayılışına dek zaten o eski kütüphanenin kalmadığı söylenir. bir çağın hafızası burada yok edilmiştir. buranın yok oluşu insanlık tarihinin her zaman ilerlemediği, ilerlemiş bir çağdan sonra ondan daha geride bir zaman diliminin de yaşanabileceğinin de bir delilidir.