küçük dilin uzaması

icgqhs
Aşırı derecede tehlikeli olan bu durum her yıl 2 defa başıma gelir.
Uyurken ölecek miyim diye düşünüp durursunuz, sürekli küçük diliniz normal dilinize temas eder.
icgqhs
Küçük dil neden uzar?

Küçük dilin şişip sarkmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de küçük dil iltihabı olabilir, bu yüzden küçük dilden şişlik fark edildiğinde mutlaka bir doktora gidip muayene olunmalıdır. Küçük dilin uzamasına yol açan durumlardan bazıları şunlardır:

1) Alerjiler ve saman nezlesi

Alerjisi olup alerjiye yol açan etkenlerle temas halinde olan kişilerde küçük dil şişebilir hatta boğazı tıkayabilir. Bazı şiddetli alerji durumlarında acil yardım gerekebilir.

2) Kalıtsal anjiyonörotik ödem

Bu yapısal bozukluk bir gen mutasyonu sonucu ortaya çıkar ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişliklere sebep olur, küçük dil de buna dahildir. Bu durum oldukça nadir görülür ve ilk belirtileri genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar.



3) Genetik sebepler

Bazı durumlarda küçük dil genetik olarak olması gerekenden daha uzundur. Küçük dilin doğuştan uzun olması ile şişip sarkması aynı şey değildir.

4) Bakteriyel enfeksiyonlar ve boğaz enfeksiyonları

Her ne kadar küçük dil solunum ve sindirim sistemimizi bakterilerden korusa da küçük dilin kendisi bakteri ya da boğaz enfeksiyonlarına maruz kalabilir. Streptokok boğaz ağrısı, küçük dilde ve bademciklerde şişmeye sebep olabilir.



5) Bademcik ameliyatı ya da ameliyat sonrası iyileşme süreci

Burun ve ağızda yapılan ameliyatlar küçük dilin şişmesine ve uzamasına sebep olabilir. Genellikle hastalar anestezi yüzünden ameliyatlardan sonra küçük dillerinin uzadığını fark ederler.

6) Alkol tüketmek

Alkol tüketmek vücudun susuz kalmasına ve dehidrasyona sebep olmaktadır. Bu da küçük dili uzamasına sebep olur. Aynı şekilde alkole alerjisi olan bir kimsede alkol kullanımı sonrası küçük dilde şişme görülebilir.

7) Susuz kalmak

Susuz kaldığımızda boğazımız fazlasıyla kurur. Bu durum alkol ve sigara tüketenlerde sık yaşanır. Boğaz kuruduğunda küçük dil sarkıp şişebilir.

8) Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ağız kanserleri, oral kandidiyazis

HIV, uçuk ve oral kandidiyazis gibi hastalıklar küçük dilde şişme ve uzamaya sebep olabilir. Boğazda ve dilde küçük şişlikler ve yumrular meydana gelir, dilde sararma, şişme ve kanama olur.

9) Sigara içmek

Sigara boğazın kurumasına sebep olur. Bu da küçük dili tahriş edip rahatsızlık vererek küçük dilin şişmesine hatta iltihaplanmasına sebep olabilir.

10) Reflü ve kusma

Reflü ve kusmak boğazı tahriş eder, bu da küçük dilin iltihaplanmasına yol açabilir.

11) Uyurken ağızdan nefes almak

Uyurken burun yerine ağızdan nefes alıp vermek boğazın kurumasına sebep olur ve küçük dilin şişmesine, iltihaplanmasına yol açabilir. Burundan nefes almanızı engelleyen nedeni bulup tedavi etmek küçük dildeki sorunları çözecektir.

12) Grip ve soğuk algınlığı

Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar burnunuzu tıkayarak ağzınızdan nefes almanıza yol açar ve bu da küçük dilde sarkma, şişme gibi sorunlara sebep olur.

13) Diğer sebepler

Fazla sıcak ya da soğuk yiyecek içecek tüketimi, zararlı maddeler soluma, küçük dilde çıkan aftlar, kanser, boğazda tümör, boğazı tahriş eden bazı ilaçlar, öpücük hastalığı, lupus hastalığı, larenjit, uyku apnesi ve burun damlası yan etkileri de küçük dilin uzamasına sebep olabilir.

Küçük dil uzamasının belirtileri nelerdir?

Küçük dilin şişmesi ya da sarkması farklı sebeplerden ortaya çıkabileceği için altta yatan sebebe bağlı olarak belirtiler değişiklik gösterebilir. Ancak en sık rastlanan belirtiler şunlardır:

Küçük dilde şişme ve kızarıklık
Dile değecek kadar uzamış küçük dil
Küçük dilde minik beyaz noktalar ya da şişlikler
Boğaz ağrısı
Ateş
Yutkunurken zorlanma ve acı
Sürekli boğaz temizleme dürtüsü
Salyada artış
Nefes almakta zorlanma
Bademciklerde şişlik
Ses kısıklığı
Horlama
Baş ağrısı
Öksürük ve burun tıkanıklığı
Küçük dil uzaması nasıl tedavi edilir?

Küçük dil uzaması pek çok farklı sebepten olabildiği için tedavi yöntemleri de farklı farklıdır.

Eğer sebep susuz kalmak ya da alerji ise bol su içmek ve alerjiye sebep olan alerjenlerden uzak durmak çözüm olacaktır. Eğer çok yoğun bir rahatsızlık varsa kortikostreoid ilaçlar da kullanılabilir.
Antihistaminik ilaçlar alerjik tepkiler sebebiyle oluşan küçük dil şişmelerinin ve uzamalarının tedavisinde kullanılabilir
Eğer sebep horlamak ya da ağızdan nefes almak, uyku apnesi gibi durumlarsa ağız aparatları ya da CPAP cihazı kullanılabilir.
Sorun sigara ya da alkol tüketimi ise bu iki zararlı maddeden uzak kalmak küçük dilin eski yapısına dönmesine yardım edecektir.
Eğer küçük dilde sarkmaya ve şişmeye yol açan neden bir enfeksiyonsa reçete ile ilaç kullanılabilir, bu ilaçlara doktorunuz karar vermelidir. Genellikle antibiyotik reçete edilir.
Küçük dili rahatlatmak için bazı ev tedavileri de mevcuttur. Boğazı yatıştırmak için dondurma ve soğuk içecekler tüketilebilir. (Eğer sebep sıcak ya da soğuk yiyecek içecek tüketimine bağlı tahriş ise bu yöntem uygulanmamalıdır.)

Bağışıklık sistemini desteklemek için bol bol taze sebze ve meyve tüketilebilir. Boğazı nemli tutmak ve bakterilerden arındırmak için bal tüketilebilir.

Doğal bir iltihap giderici olduğundan zencefil çayı bol bol tüketilebilir. Tuzlu ya da elma sirkeli su ile gargara yapılabilir. Boğazı rahatlamak için eczaneden doktorunuzun önerdiği boğaz spreyleri kullanılabilir. Bolca dinlemek de iyi gelecektir.