vergi

avni
devlet kurumunun masraflarını karşılamak için özel ve tüzel kişilerden alınır.
Daha açık bir deyişle, örneğin Roma köleci devletinde köleleri baskı altında tutmak ve başkaldırmalarına engel olmak için kurulan devlet örgütünün masraflarını karşılamak için yine kölelerden alınır .

1793 Fransız Anayasası, hiçbir vatandaş devlet masraflarına katılmak onurundan yoksun bırakılamaz demekle, onu bir onur olarak nitelese de birçok vatandaş bu onurdan açık veya gizli olmak üzere iki yolla, yoksun bırakılırlar. Bu onur yoksunluğunun açık yoluna maliye dilinde vergi muafiyeti denir. Gizli yol ise birçok karmaşık vergi formülleriyle gerçekleştirilir. Bu karmaşık hesap formüllerinin kolaylıkla anlaşılabilecek olanı da şüphesiz dolaylı vergilerdir.
pestenkerani
Yasal haraç.
Kravatlı hırsızların sözcüleri olan legal eşkiyalar tarafından tahsil edilir. Tahsilat, bireylere verilen kimlik numaraları aracılığıyla kolaylaştırılmıştır.
Hazreti devletin, evvelce zikrettiği " vergilendirilmiş kazanç kutsaldır" sözü eskide kaldı. Devlet yeni bir diyor artık. Vergiden de vergi alırım, daha çok kutsal ol deyu.
aryanluts
Bir devletin kamu harcamalarını karşılamak amacıyla gerçek veya tüzel kişilerden zora dayalı olarak aldığı parasal değerlerdir. Tanımdaki gerçek kişi sen, ben veya herhangi bir vatandaş; tüzel kişi ise dernek olabilir, şirket olabilir, sendika veya benzer bir şeyler olabilir.
Dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler olarak bir ayrıma tabi tutulur. Dolaysız vergi, servet ve gelir üzerinden alınırken dolaylı vergi, harcamalar üzerinden alınır. Şöyle ki; siz bir kasaba gittiniz ve yarım kilo kıyma aldınız. Karşılığında 27 lira ödediniz. Bu 27 liranın 25 lirası yarım kilo kıymanın bedeli olarak kasabın cebine girerken geriye kalan 2 lira da katma değer vergisi olarak devlete iletilecektir. 25 lira olan kıymanın yanında, yaptığınız harcamandan dolayı 2 lira da devlete vergi ödemiş oluyorsunuz ki bu tutar harcama üzerinden alınan dolaylı vergidir.
Kasap 25 lirayı cebine indirdi demiştik ya. İşte o 25 liranın içinden etin maliyeti çıktıktan sonra geriye kalan kar – 5 lira diyelim örnek olarak – üzerinden devlete gelir vergisini yani, elde ettiği kazanç üzerinden vergisini ödeyecektir kasap. Bu da dolaylı vergi olarak adlandırılır.