yapay zeka

rene
ukdeci: kozmos

Gelecekte bir çok mesleği ortadan kaldıracak teknoloji, bugün okuduğum bir haber eğer abartı değilse bilim kurgu senaryosu okur etkisi yarattı bende. yapay zekayı uzun yıllardır duyuyoruz. Hatta 80'lerde izlediğimiz Terminator isimli kült filmin konusu tam olarak bunu anlatıyordu. Bu post apokaliptik yapay zeka senaryoları bir yana, İnsanlığın teknolojide geldiği noktada Aİ'yi üretimden iş gücüne kadar her alanda uygulayıp kullanılabilirliğini arttıracağına inanıyorum ben. Uzun vadede Ai'nin insan toplumlarında karşılığı ne olacak derseniz bu çok kapsamlı bir inceleme konusu ama süratle artmaya devam eden insan nüfusunun üretime katılma oranı istihdam oranı ai ile birlikte etkilenecek mi, hangi meslekler kaybolacak gidecek, yerine neler gelecek. Mantıksal yorumlamalar yapan bir beynin insanda kimilerine göre zayıflık kimilerine göre onu insan yapan en önemli şey olan "duygular"a sahip olmaması bir tehlike mi? Bu tehlikeye karşı insanoğlu Ai ile çalışırken ne gibi önlemler alabilir. Sürekli gelişen ve genişleyen bir zihne sahip beynin insan gibi işgalci bir türü düşman olarak görmesi gerçekten bir korku senaryosu mu? Yoksa ilahi adalet mi? İlerleyen yıllarda bunları tartışan nesiller de olacaktır eminim.

https://tr.euronews.com/2019/02/18/elon-musk-destekli-openai-insan-gibi-metin-yazabilen-programi-tehlikeli-buldu-yayinlamadi
avni
Deep blue denen kombinasyon canavarının satranç ve go gibi oyunlarda insanı alt etmesine hem üzülerek, hem endişelenerek ve hem de heyecanlanarak tanık olanlardan biri olarak algoritması insan tarafından yazılan bu makinanın artık kendi kendine strateji geliştirebildiğini güvenilir kaynaklardan okuduğumda aha dedim insanlığın sonu iyice yaklaştı. Ne ki bu gidiş hiç de hayra alamet değil. Biz yaşlılar göremeyiz belki ama yaşı otuzun altında olanların işi zor.
Ayrıca;
(bkz:Silikon vadisi)
icgqhs
internet ve yazılı tüm girilerden beslenecek olan ve ilerleyen zamanlarda doğru olan bilgilerin ön plana çıkıp yanlışların hayalet olması sonucu ilerleyecek zeka.
mızrabımda ızdırap
Stanford üniversitesi'nde geliştirilen uygulama ile sinema/film repliklerinde yapılan hatalara yeniden çekim yapmamak adına sahte konuşma üreten yapay zeka üretildi. Ağız kısmı teknik uygulama ile değiştirilip gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde yeni sahte konuşma ile değiştiriliyor. Şimdilik her şey yolunda fakat kötü amaçlı kişilerin eline geçmesiyle yaşanacak olanlar pek de iç açıcı olmayacak.