confessions

berlinetta

1. nesil Yazar - Alıştı gibi sanki

  1. toplam entry 101
  2. takipçi 5
  3. puan 4664

demokratik felsefe genellemeleri

berlinetta
halk, kamu işlerine ilgi duyar.
halk, olup biten her şeyden haberdardır.
halk, akılcı çözümlere varır.
akılcı biçimde oluşan bireysel kanılar toplumun bütün için de geçerlidir.
halk, bir yargıya veya bir sonuca ulaştıktan sonra bunu seçimlerde ortaya koyar.
halkın iradesi ya da hiç değilse çoğunluğun görüşleri yasalaştırılır.
sürekli denetim ve eleştiri aydınlanmış bir kamuoyunun ve buna bağlı olarak da toplumsal olarak ve adalet ilkelerine dayalı bir kamu siyasetinin sürdürülmesini sağlar.
sürekli denetim ve eleştiri aydınlanmış bir kamuoyunun ve buna bağlı olarak da toplumsal olarak ve adalet ilkelerine dayalı bir kamu siyasetinin sürdürülmesini sağlar.

kamu

berlinetta
günümüzde kamu denilince kapalı karşıtı olan herkese açık kurum ve tüm bireyleri anlıyoruz. ama tarihsel süreçte bunun zıttı bir anlam taşır. antik yunan'da ve roma'da sadece bir sınıfı, özgür vatandaşları tanımlayan bir kavramdır ve her bireye ait olan "oikos" sözcüğünün karşıtıdır. siyasal işlevi olan kamu ilk kez on sekizinci yüzyılda ingiltere'de belirmiştir.

leğende banyo yapmak

berlinetta
ondan sonra da sobanın yanında bir güzel ısınıyorduk.
huzurlu bir ortamdı.
çocuk olmak çok güzeldi.
dert tasa yoktu ve eğlenceli günler geçiriyorduk.
gözüme hep şampuan kaçıyordu ama ona alışamamıştım. alışmak zaman aldı. hep gözüm açık yıkanıyordum. gözüme şampuan girdiği zaman da bir şey oldu gözüme sanıyordum, telaş yapıyordum. annem bir şey olmadığını söylüyordu. bazen leğenin altına popomuz üşümesin diye atlet koyuyordu sanırım hatırladığım kadarıyla. ara sıra ben şımarıyordum, annem de kafama vuruyordu. korkuyordum o zaman da. yıkanmaya başladığım an çok isteksiz oluyordum lakin ilerleyen zamanlar da çıkmamak için direniyordum. yıkanma bittikten sonra sobanın yanında sıcak bir ortamda mayışıp uyuyordum.

reklam ve etik

berlinetta
etiğin çağımızda en çok önemsediği alanlardan biri de reklamcılıktır. serbest piyasa ekonomisi kurallarının egemen olduğu günümüzün küresel pazarlarında yaşanan yoğun rekabete ve artan tüketici önemine paralel olarak pazarlama çabaları kapsamlı ve çok yönlü olarak ele alınmaktadır. kuşkusuz bu çabalar arasında pazarlama iletişimi ve özellikle bir reklam uygulamalarının oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. ancak günümüzde dünyanın birçok yerinde yoğun olarak kullanılan reklam çabalarına ilişkin çeşitli etik sorunlar ortaya çıkmaktadır.

reklam her şeyden önce bir insanın çabası ürünüdür. bundan dolayı insanın kendi doğasında taşıdığı iyi ya da kötü ilişkin özellikler reklam uygulamalarına da yansımaktadır.

abd'li reklam eleştirmeni bob garfield: "etik ilkelere bağlı kalmak, hiçbir zaman reklam endüstrisinin başarılı olduğu bir konu olmamıştır" demektedir. gerçekten de reklam tarihine bakıldığında ilk günden bu yana etik konusunda çeşitli tartışmaların yapıldığını ve bu tartışmaların günümüzde de artan yoğunlukta sürdüğünü gözlemlemek mümkündür.

reklam ve ilgili etik tartışmaların ilk boyutunu reklamının kendisinin bir uygulama olarak etik olmadığını savunan görüşler oluşturmaktadır. bu görüşlere göre; reklamlar yabancılaşmış ruhlar için anlık zevkler sunmaktadırlar. bireyler reklamlar aracılığıyla, kendilerine atfedilen arzularını, istek ve ihtiyaçlarını gidermek adına daha fazla tüketime yönlendirilmektedirler. böylelikle de kendine ve topluma yabancılaşmış olan bireyler ortaya çıkmaktadır.

ayrıca bu görüşe göre! reklamlar yoluyla ekonomik kaynaklar israf edilmekte, büyük reklam bütçeleri nedeniyle ürünlerin fiyatları artmakta ve artan bu fiyatlardan tüketiciler olumsuz olarak etkilemektedir. reklamlar firmalar arasında da haksız rekabete neden olmaktadır. büyük firmalar reklamları daha çok bütçe ayırabildikleri için daha yüksek satış rakamlarına ulaşabilmekte, kendilerini istedikleri gibi ifade edebilmektedir. kuşkusuz bu durum da reklama bütçe ayıramayan küçük firmalar açısından dezavantajlar yaratmaktadır.

reklamlarla ilgili tartışmaların ikinci boyutunu reklam uygulamalarında görülen birtakım yanlış uygulamalar üzerinde duran görüşler oluşturmaktadır. reklamın kendisinin başlı başına etik bir ihlal olduğunu benimsemeyen, ancak reklamlar yoluyla birtakım etik ihlaller gerçekleştirildiği üzerinde duran bir görüş, reklamlardaki etik ihlalleri iki kategoride değerlendirmektedir: etik ikilem ve etik hata.

etik ikilem reklamı eleştiren ve destekleyenlerin sürekli olarak tartıştıkları ve henüz fikir birliğine varamadıkları bir alanı oluşturmaktadır. buna ilişkin en klasik örnek olarak, tütün firmalarına ürünleri için reklam izinlerinin verilip verilmemesi gösterilebilir. bu firmalara izin verilmesi durumunda insan sağlığına zarar veren davranışlar desteklenirken, izin verilmemesi durumunda ise firmanın yasal bir ürünü satma ve ifade özgürlüğü ihlal edilmiş olacaktır. genel görüşe göre etik ikilemler genellikle iki ya da daha fazla grubun hakları arasındaki çatışma olarak ifade edilmektedir. etik hata ise; etik ilkeleri benimseyen bireylerin etik dışı kararlar alması durumunda ortaya çıkmaktadır. etik ikilemden farklı olarak burada üzerinde uzlaşıya varmış birtakım ilkelerin ihlali söz konusudur. etik hatada mesajın iletiminde kasıtlı olarak yanlış bilgi aktarımı ya da etik olmayan bir yolun izlenmesi bulunmaktadır. örneğin, reklamı yapılan bir ürüne aslında sahip olmadığı birtakım özellikleri yüklemek böyle bir durumdur.

genel olarak reklamlardan hukuka ve genel ahlaka uygun olmaları rakipler ve tüketiciler karşısında dürüstlükten ve doğruluktan yana olmaları beklenmektedir. bu sonra doğrultuda aldatıcı ve yanıltıcı, hisleri veya zayıf kişileri istismar edici tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü ve kamu sağlığını bozucu reklamlar kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir.

reklamlarla ilgili olarak geçmişten günümüze değin en fazla karşılaşılan sorun doğruluktur. tüketicileri kandıran, onlara doğru olmayan bilgileri aktaran sayısız reklam örneği kamuoyunda reklamcılara yönelik duyulan güvenin oldukça azalmasına neden olmuştur. örneğin abd'de yapılan bir araştırmada katılımcılardan meslekleri saygınlıklarına göre sıralamaları istenmiş. 27 adet meslek grubunun listelendiği araştırmada reklamcılar oto satıcılardan daha saygın olarak değerlendirilerek ancak yirmi altıncı sırada yer almıştır.

şapırdatarak yemek yiyenler

berlinetta
beni aşırı derecede irite eden bir durumdur. herhangi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde ağzının ortasına vurasım geliyor. görgü kurallarına uymak yerine "cak cak" yemenin anlamı nedir ki? tek kaldığın zaman yersin ama yanında insanlar varken hiç utanmıyor musun bunlar rahatsız olur diye?

nineteen eighty four

berlinetta
george orwell tarafından kaleme alınmış başarılı distopik roman.
big brother tarafından izleniyorsunuz.

"bir gün karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız"

"Belki de insan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu"

seven

berlinetta
başarılı ve izlenmesi gereken filmdir.
brad pitt, kevin spacey, morgan freeman oynamaktadır.
beğendiğim filmdir.
izlemediyseniz eğer izlemenizi öneririm. güzel bir senaryosu var.

köpekbalığı

berlinetta
vahşi bir balıktır.
seksin mucidi olan hayvanlar diye nitelendirmek yanlış olmaz. köpek balıkları çiftleşmek için birbirleri ile temas kuran ilk omurgalılardır. erkek, dişi köpek balığının ön yüzgecinden ısırarak onu ters çevirir. erkeğin iki penisi veya iki tutacı vardır. biri döndürülürken diğeri geride kalır, dişinin haznesine sokulur. bu sıradan bir boşluğa benzer. dikey tutuş dışarıdan bakıldığında korkutucu olabilir ama biyolojik olarak oldukça etkileyici bir özelliktir. bu birleşimin gerçekleşmesi için iki balıkta zor hareketler yapmak zorundadır. erkek dişisini ters çevirerek onu penis girişine hazırlamak görevindedir. dişlerini onun derisine batırarak yumurtlamasını sağlar. dişinin derisi erkeğinkine göre daha sağlamdır. iyileşmesi hızlı sürer. bir insanı öldürecek ısırıkları bile kısa sürede iyileştirebilir.

erkek dişiyi iyice tuttuktan sonra tutacın ucundaki bir kanca onun dışarı çıkmasını engeller. erkeğin karın bölgesindeki bir bez meni suyuyla dolar, spermi direkt dişinin rahmine gönderir. ve biter.
aynı zamanda gebe kalmayı da onlar bulmuştur.

karınca

berlinetta
karıncaların vücutlarında hidrokarbon bulunur. buna ekseriyetle sosyal böceklerde rastlarız. hidrokarbon dediğimiz kimyasal bileşik etrafa koku yayar. karıncaların çoğu çevrelerini göremez, keza çevrelerini görerek değil koklayarak algılarlar. bunu da antenleri ile yaparlar. antenler karıncaların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan bir organdır. bu iletişim sayesinde karşısındaki karıncanın dost-düşman olduğunu öğrenebilir. bu iletişim stratejisi sayesinde 150 milyon yıldır hayatta kalabilmeyi başarmış bir canlıdır. karıncaların her birinin görevi farklıdır, hepsi yuva hakkında değişik mesuliyete sahiptirler. bu sahip oldukları mesuliyeti aksatmadan her biri yerine getirir. oldukça zeki canlılardır. yuvaları mühendislik işi gibidir. inşaat işçilerine ve iş makinelerine benzetebiliriz. hepsi yuva yapmakta ustadır. takım çalışmasını iyi bilirler.
0 /