Tunus'ta bir seyyar satıcının kendisini yakmasıyla başlayan süreç. gün itibariyle tam 7 sene oldu.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde kargaşalar, ölümler, çatışmalar o gün bugündür durmak bilmedi. birçok lider koltuğundan olurken, baharı göremeyen devletler resmen olmasa da gayri resmi olarak otonom bölgelere ayrıldı. son duruma bir derlemeyle göz atalım;
-mısır; 30 yıllık mübarek devri kapandı, müslüman kardeşler iktidardan indirildi. general sisi devlet başkanı oldu. batının desteğiyle bir nebze olsa toparlandı. abd güdümünde bir yönetim kuruldu.
-suriye; paramparça oldu. yüz binlerce ölü ve yaralı... kuzeyde ypg, merkezde esad rejimi, güneyde şiiler hakim durumda. ışid denen terör örgütü bu süreçte hayat buldu ve yer yer suriye'de etkilerini gösteriyor. devrildi devrilecek denen esad, tam otorite olmamakla beraber hala devlet başkanı sıfatını koruyor. rus-iran etkisi altında bir yönetim var.
-yemen; başlarda biraz arka planda kalsa da bölgedeki şii destekli husiler ve suud destekli merkezi yönetim arasında kanlı çatışmalar devam ediyor. en son dün, eski cumhurbaşkan salih, husiler tarafından düzenlenen bir saldırı sonucunda öldürüldü. ülke yönetimi her ne kadar sunni suud etkisi altında görünse bile iran her geçen gün ülkede gücünü hissetirmeye devam ediyor.
Libya; 2011 kışında arap baharının da etkisiyle aleyhinde gösteriler düzenlenen ülkenin 40 yıllık devlet lideri kaddafi, ekim 2011'de halk tarafından linç edilerek öldürüldü. ülkede hala istikrar sağlanabilmiş değil.
Tunus; sürecin çıkış noktası ülke. protestolar sonucunda ülkede 24 yıldır iktidarda olan bin ali istifa etti ve suudi arabistan'a kaçtı. ülkede büyük ölçüde istikrar sağlanmış durumda.