eskiden de orwell üzerinden sosyalizme kara çalanırdı. bu orwell'ı hiç anlamamış olmaktır. ben bugüne kadar büyük ve bilge romancı orwell'ın direkt olarak komünist ideoloji'yi hedef alan hiç bir metnine rast gelmedim. dahiyane iki romanı olan, 1984 ve hayvan çiftliği eserlerinde de kesinlikle komünizmin eleştirisi yoktur. totaliter rejimlerin eleştirisi olan romanlardır. totaliter rejimler kendilerine bazen komünist bazen faşist maskeler takar.
günümüz türkiye'sinde hepimiz ülkemizde demokrasinin ve yargının geldiği durumu 1984 romanına benzet miyormuyuz? türkiye komünizmle yönetilen bir ülke midir?
dünyada ki bütün denizler mürekkep olsa sosyalizmi anlatmaya yetmez. ama ben sosyalizmi bir kaç cümleyle özetlemek isterim. sosyalizm başkasının derdini dert edinmektir. sosyalist mücadele başkasının derdi için bedel ödemeyi göze almaktır. bugünden değerlendirerek şunu sorabilirsiniz, ''insan bu kadar iyi bir varlıkmı ki?'' günümüze bakıp bu soruyu soruyorsanız gayet haklısınızdır. çünkü günümüz insanının aklı kitlesel olarak bombardımana tabii tutulmuştur. kapitalist modernite her gün bir çok kuvvetiyle insan zekasını bombalıyor. kapitalist sistem demek özetle topluma karşı açılan savaşın adı demektir zaten. ama bugün kapitalist modernite, topluma karşı açtığı savaşta kendisini en üstün silahlara donatmıştır. daha geçen yüz yılda dağ, taş, insanlık kitleler halinde sosyalizm diye bağırıyordu. bu dünyayı sarsan devrimlere dönmedi belki de ama avrupa'da ki nisbi işçi refahıyla işçi patronun elinden kurtarılmıştır. sovyetler birliğinde de işçi patronun elinden kurtarılmış ama ne yazık ki devrim sonrası bu işçiyi devletin elinden kim kurtaracak sorunu hiç düşünülmemiştir.
sosyalizm büyük bir insanlık öğretisinin adıdır. aslında özü itibarıyla pozitif anlamda pragmatist de bir ideolojidir. çünkü yeteri kadar zekası olan bir insan düşündüğünde anlar ki tek başına kurtuluş diye bir olay yoktur. peki devrimden sonra bir doktorla, çöpçü aynı maaşı mı alacaktır? evet aynı maaşı alacaktır. yukarıda da belirtttiğim gibi sosyalizm bir devrimci bir insanlık öğretisi olduğu için, doktorun mesleğinde başarılı olup insanlara yardım etmesi için para yahut kariyer havucuna da ihtiyacı olmayacaktır.