1 mayıs

rene
1 MAyıs işçi bayramı olarak Türkiye de kutlarız, Dünya da tüm ülkelerde kutlanan, resmi tatil olan bir gündür bu günün adı "1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı" dır bunun üzerine basıyorum tekrar tekrar. 1 mayıs emek ve dayanışma günü değildir "işçi" alerjisi olan aveller solcu sanılmamak için ismini değiştiriyorlar o yüzden belirtmek istedim.

1 Mayıs ın Dünya'da olduğu gibi Türkiye de de şehidi çoktur. 1923 de Türkiye de resmi tatil ve bayram olarak kabul edilen 1 Mayıs işçi bayramı, 1977 senesine kadar işçilerin Taksim de bir araya geldiği yılda bir kere de olsa hatırlandığı bir gündü. 1977 de 500 bin gibi büyük bir rakamla taksim meydanına toplanmış olan işçi topluluklarına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Çıkan izdiham ve açılan ateş nedeniyle 34 işçi hayatını kaybetti.

1981 de darbeci Evren in başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi tarafından resmi tatil olmaktan çıkarıldı.

Darbe hükümeti sonrası siyasi irade 1 Mayıs'a aynı muamaleyi uygulamaya devam ettiler. Bu geleneği sürdürdüler.

Taksimde kutlamalarına yasak getirilen 1 mayıs işçi bayramı 1996 da Kadıköy de kutlandı. yine büyük destek gören kitlelerin akın akın toplandığı bu kutlamaya 150 bin kişi katıldı. Bu sefer kimliği belirsiz! saldırganlar yerine silahsız eylemcilere polis tarafından ateş açıldı ve 3 kişi hayatını kaybetti. Bunun üzerine Kadıköy'de 1 mayıs kutlamaları için yasaklandı ve bu yasak 2005 yılına kadar kalkmadı.

2006 da yine geniş katılımlı bir kutlama Kadıköy'de meydana geldi.
2007 de Eylemciler 1 Mayıs'ı 1977'de taksim meydanında katledilen işçileri anmak için Taksim de kutlamak istediler, bu istekleri biber gazı, cop ve plastik mermiyle engellendi 1 vatandaş yaşanan arbedede hayatını kaybetti.

2008 yılında sendikaların hükümetle 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama konusunda uzlaşamaması sonucunda sendikalar, Taksim'e yürüme kararı aldı. Bunun üzerine polis 1 gün öncesinden hazırlıklara başladı ve 1 Mayıs da Taksime yürüyecekler için hazırlık yaptı. bol bol göz yaşartıcı gaz, cop ve boyanın kullanıldığı 2008 1 mayısında polis göstericileri ayırmak için akreplerle üzerlerine boya sıktı, 19 yaşında bir genç başına isabet eden plastik mermi sebebiyle ağır yaralandı.

2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.

2013 1 Mayıs'tan 4 ay önce Taksim'i Yayalaştırma projesi adı altında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanılması yasaklanmasına rağmen bazı gruplar Taksim'de kutlamaya çalıştı. Polis, göstericilere izin vermedi ve göstericilere karşı ateşli ve ateşsiz silah kullandı. Hastanelere gaz bombası atıldı ve ambulanslar durduruldu.1977'den sonra olaylı bir 1 Mayıs olarak tarihe geçti.

Kısacası türkiye de 1 Mayıs ın hatıraları bunlar. Günümüzde hala Taksim de kutlama yapılması yasak, gerçi günümüzde kadınlar gününde yürüyen insanlara bile cop ve biber gazı ile müdahale ediyorlar. Nereden nereye geldik. Korona salgını olmasaydı bu sene belki de en sakin ve katılımsız 1 mayıs ı görebilirdik sokaklarda. Kimsede ne heves, ne umut bırakmadılar.


zenginsozluk.com/foto







bu başlıktaki tüm entryleri gör