Modern bilgisayarların temelini atan, bilgisayar bilimini kurup, yapay zekâ için temel hazırlayan matematikçi, bilgisayar bilimcisi, mühendis, deha.
Henüz küçük bir çocukken papatyaları yakından izleyip incelemiş olmasının sonucunda, 1952'de
morfogenez alanında yaptığı çalışma ile matematiksel biyolojinin doğumuna öncülük etmiştir.
İkinci dünya savaşı sırasında Almanların savaşla ilgili stratejik görüşmelerini şifrelemek için kullandıkları
enigma'nın şifresini çözmüştür.
Alan Turing, ENiGMA'nın oluşturduğu şifrenin bir gün içerisinde insan tarafından kırılmasının mümkün olmadığını düşünmüş ve makinelere olan yatkınlığını kullanarak "Bombe" isimli "
Turing Makinesi" olarak da bilinen bir makine tasarlamıştır. Ancak Olası tüm durumları deneyen bu makine ilk aşamada hiçbir sonuç vermemiştir.
Turing bu durumu değişik bir yolla çözmüştür. Almanların her sabah saat 6:00'da hava durumu (wetterbericht) kelimesini şifrelediğini ve sonunda kesin olarak liderlerini selamlama ifadesi olan "Heil Hitler" yazmalarını kullanarak, bu kelimelere karşılık gelen şifreli mesajları makinesine yüklemiştir. Böylelikle, karmaşık, çok zorlu ve kırılması imkansız bir şifrelemesi olduğuna inanılan ENiGMA'nın şifresini 20 dakikadan az bir sürede kırmayı başarmıştır.
Turing'in makinesinin yüksek başarısı ile savaşın erken bitmesi, daha uzun sürmesi beklenen savaş için yaklaşık 14 milyon insanın hayatını kurtarmıştır.
Ne yazık ki böylesi bir deha, sırf eşcinsel olduğu için ve o dönem İngiltere'de eşcinsel eğilim göstermek adli bir olay olduğundan, hapis cezası ile cezalandırılması ya da tedavi edilmesi gerektiği yönünde baskıya maruz kalmıştır. Tedavi seçeneğini kabul eden Turing'e, tedavi sırasında yoğun
östrojen hormonu verildiğinden zaten sorunlu olan sosyal yaşamı tamamen bozulmuştur. Sonuç olarak kendisinin hazırladığı siyanürlü bir elmayı yiyerek intihar etmiştir.
Tarihin en önemli dehalarından, bilgisayarın babası olarak bilinen (Turing makinesine şimdilerde bilgisayar diyoruz) birinin henüz 41 yaşında böyle trajik bir ölüme sürüklemek de insanoğlunun gelişimi açısından büyük bir kayıp olsa gerek.
Nitekim iş işten geçtikten sonra; 2013 yılında, ölümünden 60 yıl sonra, Alan Turing için Kraliçe Elizabeth resmi bir özür metnini imzalamış ve kendisinin hizmetlerinden ötürü Alan Turing'e Kraliyet adına teşekkür ve özürlerini ilan etmiştir.