döllenmenin keşfi

turuncu gemi
başlık hormonlardan beyni yanan bir ergen oğlan başlığı değildir. dünya emekçi kadınlar günü hasebiyle, anaerkil toplumdan, ataerkil topluma geçişte bilimsel bir kadın talihsizliği üzerine var sayılan hipotezi paylaşmak isterim.

tarım toplumuna geçişten önce bir dönemde, üreme yolunda insanlar erkeğin dölleme rolünün farkında değildi. üreme, kadının regli döneminde kanaması bittikten sonra oluşan bir süreç sanılmaktaydı. bu sayede kadının yaratıcı bir gücü olduğu, insanın kadın kanıyla oluştuğu kanısı hakimdi.
o dönem kadınların birden çok erkekle cinsel ilişkiye de girdiği göz önünde bulundurulduğunda ortada babalık diye bir mefhum yoktu.

daha sonrasında tarım toplumuna geçilmesiyle, insanlık mal biriktirmeyi keşfetti. mal biriktirmek, gücün belli sınıflar elinde toplanması demekti. üremede erkek döllenmesinin rolü de keşfedilmişti. zaten erkek devlet, erkek tanrı'nın yaradılışı da bu döneme rastlar.

sonrası, günümüze kadar ulaşan savaşlar ve kadın mübadeleleri tarihidir.

bu ahval ve şerait içinde, kurtuluşa olan devrimci inancımla, tüm kadın yazarlarımızın, dünya emekçi kadınlar gününü kutlarım.
bu başlıktaki tüm entryleri gör