franchising

sos
(özetle) büyük markaların, ürünlerini satmak isteyenlere, usül-prosedürleri çerçevesinde şubelik vermesidir.

şubeliği alacak kişi karşılığında firmaya bedel öder. bu bedeli nasıl ödeyeceği yapılan anlaşmada belirlenir. franchising sözleşmeleri genelde 5 yıllık olur. 5 yıl sonunda taraflar halen daha birbirinden memnunsa yeniden sözleşme yapılır.

günümüzde çok yaygınlaşmış bir sistemdir. her sektörde bir kurumsallaşma olduğu gibi çoğu firmanın da franchising ağı vardır.

geçenlerde, kaç seferdir yanlış gelen siparişler neticesinde dominos şubeyi aradım. karşıma şubeyi işleten kişi çıktı. durumu anlattım. bi afra bi tafra konuştu benimle. ben en basidinden özür beklerken böyle bir tabloyla karşılaşınca sinirlendim haliyle, sesimin tonunu yükselterek tekrar izah ettim durumu. bana ne desen beğenirsiniz "valla beyefendi ben fırançım..." dedi. ulan böyle pespayelik olur mu? ne demek -ben fırançım(?)- amk... yoruma gerek yok, yorumsuz.

şekil a daki gibi yani markanın misyonu ve vizyonu abuk sabuksa, her önüne gelene şube veriyorsa bu işten hayır gelmez. çarpık kentleşme gibi çarpık şubeleşme meydana gelir. bakmışsın dün kaportacı olan adam bugün sana pizza gönderiyor... yani bu sistemin altyapısı buna müsait.
bu başlıktaki tüm entryleri gör