bireyin zekasını ölçmenin bir yoludur.
zekayı stratejik bakımdan test eder. kimileri böyle bir testin saçma olduğunu hatta iq diye bir şeyin yalan, boş bir şey olduğunu söylüyor. neymiş efendim. belli bir standardı olmadığı için geçersiz bir test yöntemiymiş. zeka bu şekilde test edilemezmiş. hadi ordan! bence bireylerin sınavlardan sonra son test olarak bir de iq testinden geçmesi gerekiyor. iq testini geçemeyen kalsın. göreve gelemesin, atanamasın veya diplomasını alamasın.
mesela 2 + 2 kaç eder? diye sorsak birine. beynindeki mevcut toplama işleminden yararlanarak 4 sonucuna ulaşır. bu bireydeki mevcut bilgidir. farklı bir şey yapmaz. mevcudu kullanır. hazırdan yer.
fakat iq testi öyle değil ki... iq sorusu somut değil. bireyin bilmediği, hazır olmadığı, daha önce öğrenmediği yerden geliyor. daha doğrusu mevcut bilgi ile yeni bir şey icat etmesi bekleniyor. iq sorusunu gören bireyin doğru sonuca ulaşması için bugüne kadar öğrendiği tüm bilgileri, edindiği tecrübeleri ve algıladıklarını tümüyle kullanıp bir sonuca varması isteniyor. mevcudun dışına çıkıp bir şey yaratması isteniyor.