Ülkemizde 'kare karalamaca' adıyla bilinen japon bulmacasının orijinal ismi.
Mantık basit de 'the struggle is real'.
Nasıl yapıldığını sözcüklere dökerek anlatmak zor ama deneyeceğim. Şimdi, bulmacamızda tıpkı sudoku bulmacasında olduğu gibi karecikler ve bu kareciklerin her satırının ve her sütununun başında da birtakım sayılar bulunuyor. Bu sayılar bize karalamamız gereken kutucukların adreslerini veriyor. Örneğin '1' rakamı bize sadece tek bir kutucuğu karalamamızı söylerken '3' rakamı yan yana üç kutucuk karalamamızı anlatmaya çalışıyor. Tabii ki buradaki 'struggle', bu karalamaları satırdaki ve sütundaki sayıları koordineli biçimde dikkate alarak yapmak. Eğer bir satırda / sütunda birden fazla sayı varsa yapmamız gereken, verilen sayıdaki kutucukları yan yana karaladıktan sonra gruplar arası en az bir kutucukluk boşluk bırakmak.
zenginsozluk.com/foto
Yukarıdaki görselin dördüncü satırında '3' ve '1' rakamları kullanılmış, buna karşılık da önce üç adet kutucuk yan yana karalanıp bir boşluktan sonra bir adet kutucuk daha karalanmış.
Tüm bulmacayı bitirdiğimizde ise karşımıza anlamlı bir görsel çıkıyor. Yani aşırı kafa yorucu bu bulmacayı aslında sanat için de çözmüş oluyoruz. Gerçi aşağıdaki gibi ileri seviye bir nonogramı çözüp akıl sağlığımızı yitirdikten sonra sanata eskiden yüklediğimiz anlamı yükleyemeyebiliyoruz da.
zenginsozluk.com/foto
Keşke dilaltımı anlatmaya başlamadan önce alsaydım!