okuduğunu anlayabilmek

avni
anlamını tam olarak bilemediğimiz ya da kavrayamadığımız sözcüğün/sözcüklerin veya kavramın/kavramların bulunduğu bir tümceyle karşılaştık diyelim. tümceyi tam olarak anlayabilir miyiz? anlamak ne ki? hak getire! doğru olan; öncelikle o sözcüğün veya sözcüklerin anlamını öğrenmekle işe başlamak. ancak pratikte çoğunlukla yaptığımız ise içtihata başvurmaktır. yani bilmediğimiz anlamını tam olarak kavrayamadığımız o sözcüğü/sözcükleri öznel yorumumuzla anlamlandımaya çalışarak tümceyi yorumlarız. şansımız yaver giderse -ki çoğunlukla gitmez.- sonuç mu? elbette hüsran.
ha bir de sözcükleri veya kavramları yanlış öğrenmemizi ya da hiç öğrenmememizi isteyen beyin yıkayıcıların oluşturduğu önyargılı tutumlar var. bu duruma maruz kalanlara; "ne derseniz deyin" anlamayacaklardır. doktorların dediği gibi onları kendi haline bırakın.
hamlet
Okuyarak geliştirilebilen özelliklerden biri. Elbette cümle içerisinde anlamı bilinmeyen bir kelime varsa yol uzundur. Fakat o ihtimali siktir edin şimdi. Cümle içindeki her kelimenin olası tüm yan, mecaz ve terim anlamlarını dahi biliyorken cümleyi anlayamamak söz konusu olabilir bazen. Ki cümleden bahsediyoruz. Bir çok şey tek cümleyle anlatılmaz. Bir kaç cümlenin bir araya geldiği paragrafları anlamak söz konusu olduğunda, anlamı bilinmeyen kelimelere anlamı bilinmeyen cümleler de eklenebilir ve hepten içinden çıkılamaz bir hal alabilir durum. Çok okuyarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Daha fazla okuyun. Böylece bazen okuduğunuzu hatta yazılanı anlayabilirsiniz.