8 mart dünya emekçi kadınlar günü

magic mushroom
8 mart dünya emekçi kadınlar günü, ne yazık ki altında ağır bir trajedi içeren 8 mart 1857 gününün bir anmasıdır aslında.

8 mart 1857'de amerika'da bir tekstil fabrikasındaki grev sırasında çıkan yangında polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden yüzden fazla kadın işçiyi anmak ve de kadınlar ve emekçi haklarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyaca kabul görmüş bir anma etkinliğidir. bu yüzden "emekçi kadınlar" günüdür, bu yüzden yastır.

ancak direnmek, dayanışmak, özgürleşmektir aynı zamanda. yanan kadın emekçilerin küllerinden doğarak baş kaldırmaktır sömürüye. pozitif ayrımcılık değil, aksine tüm emekçilerin dayanışmasına dokunan bereketli bir kadın eli, doğurgan bir nefestir.

kadın, "insan"dır ve tüm kavga da bundandır.

Bugün, bu gün benim için daha da anlamlı. Sesimi duyuruncaya kadar susmayacağım.
warmhole
öncelikle işin tarihçesine bakalım. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.
kaynak: http://tr.wikipedia.org
evet bugün erkeklerin kadınlara hediyeler aldığı bir gün değil. bugün daha iyi çalışma koşulları isteyen, seçme ve seçilme hakkı isteyen, kadın-erkek eşitliğini isteyen ve bu uğurda can vermiş kadınların anısına kutlanan bir gün. bu yüzden ''emekçi'' ibaresi önemli bence. bugün bir erkeğe ihtiyaç duymadan kendi ayaklarının üzerinde duran, üreten, tek taşını kendi alan kadınların günü. tüm kadınlar bağımsız olmadıkça kadın-erkek eşitliği olamaz.bu minvalde değerlendirmedikçe bugün kadınlar için senede bir gün özel indirimin olduğu bir günden öteye gidemez diye düşünüyorum. tüm kadınların dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun.
bouii
Herkesin yılın bir günü kadının değerini çiçek ve böcekle ölçtüğü hatta kadınlara her gün bayram şeklinde konuşmaların döndüğü gündür.
Bugün kadın olduğu için değil, hayatın her alanında var olan, yanıbaşınızdaki emekçi kadınların da geçmişteki emekçiler gibi olmamasını hatırlamamız gereken bir anma günüdür.
Hatta bırakın kadını, cinsiyetten bağımsız insan olarak görülme hakkının hatırlanması; hayatın içinde yan yana, omuz omuza olmamızın kadınlar için ne kadar önemli ve insanca bir hak olduğunu hatırlatabildiğinizi umduğumuz 364 günden pek de bir farkı yoktur...
Yılın her günü evinde, işinde, toplumun her aşamasında emek veren tüm kadınlara dünya emekçi kadınlar günü en azından umut olsun!
kombiwankenobi
Uzunca bir yazı yazıp sildim. bu başlığın altına paragraflarca yazı yazabilirim aslında ama içimden gelmiyor. Çünkü Sadece lafta reklamlar uzay boşluğuna gidiyor.
miyesmikcih
tam da clara zetkin'den girerek 8 mart dünya emekçi kadınlar günün'den başlayacaktım ki, günün tarihsel önemini sözlük yazarlarından magic mushroom konuyu detaylı şekilde aktarmış.
yağlı gerdanlarını kırarak, etli kalçalarını kıvırarak koca veya sevgili parazı yiyen kadınlar günü değil, 8 mart dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun.
frante
bir akaryakıt firmasının "bakın şu kadar kadın çalıştırıyoruz ehe" diye reklam yaptığı bir ülkede bahsinin açılmasından dahi utanılması gerekir. reklam panolarını gördüğümde çok güldüm. "aha tam türkiye manzarası" dedim içimden. bunun gerçekten aşağılayıcı bir şey olduğunu en az 100 sene daha anlayamazlar. babadan oğula nesil anlayamazlar.

kadınım, kadınlarım, kadınlarımız da ziyadesiyle aşağılayıcı ifadeler. bir insanın başka birine ait olması, bunu iddia veya ima etmesi normal bir şey değildir. anlaşılma hususunda bunun da var bi 200 senesi.