anthony joshua

neptune
nijerya asıllı birleşik krallık pasaportu taşıyan profesyonel boksör.

şahsımı daha önceden tanıyan ve dünya görüşüme aşina olan pek çok yazar arkadaşım neptune ve boks ne alaka diye düşünebilirler. bu nedenle, boks konusunda gel-git düşünceler içinde olduğum gerçeğini itiraf ederek başlamak istiyorum. hatta o kadar ki, "boks sporsa, olimpiyatlar savaştır" sözünden tutun da, iki insanın, belirli kurallar çerçevesinde bile olsa birbirini dövmesi kadar anlamsız bir eylem olamaz demişliğim de çoktur. öte yandan, bu genel görüşüme rağmen ve büyük bir çelişki olduğunu da bildiğim halde, özellikle "profesyonel boks" ve ağır sıklet" ünvan maçlarına karşı,çok erken yaşlardan itibaren dönemsel de olsa, bir ilgim olduğum gerçeğini de inkar etmem mümkün değil. dolayısıyla george foreman (ki o da stil olarak çok beğendiğim efsane boksörlerden biridir), evander holyfield, mike tyson ve lennox lewis gibi son 25-30 senelik döneme damgalarını vurmuş, pek çok ünvanın sahibi olmuş boksörlerin maçlarını izlemişliğim de çoktur.

yukarıda saydığım tüm ağır sıklet ünvan şampiyonlarından bambaşka bir yere sahip olduğunu düşündüğüm 1989 doğumlu bu boksör, benim bu yaşıma kadar gördüğüm kesinlikle en farklı ve en büyük boksör. bu nedenle hakkında biraz daha bilgi paylaşmak istiyorum.

anthony joshua ; 2011 yılında dünya amatör boks ve 2012 yılında londra'da gerçekleştirilen yaz olimpiyatlarının şampiyonu. profesyonel boks yaşamına ise, olimpiyat şampiyonu olduktan 1 sene sonra yani 2013 yılında, londra'da çıktığı ilk maç ile başlamış (iyi ki de başlamış) yani aslında profesyonel boks da hepi topu 4 yıldır mücadele ediyor. ancak bu 4 yıl boyunca çıkmış olduğu 19 maçın tamamını, buraya dikkat knockout (k.o) ile kazanmış durumda.

ünvanlarına gelince ;

dünyada boks şampiyonası düzenleyen 4 büyük kuruluşun (majör şampiyonlar diye de geçmekte) 2 sinin, şampiyonluk kemeri, 29 nisan 2017 itibariyle kendisine ait. (tabi ağır sıklette) nelerdir bunlar dersek ;

- ibf (internatonal boxing federation) yani uluslararası boks federasyonu
- wba (world boxing association) -süper- yani dünya boks birliği

ayrıca minör şampiyonalar diye de geçen ünvanlardan olan ;

- ibo (international boxing organization) yani uluslararası boks organizasyonu

şampiyonluk ünvanı da yine kendisine ait.

geriye kalan 2 majör şampiyonluk ünvanı, var onlar ise ;

- wbo (world boxing organization) yani dünya boks organizasyonu (bu ünvanın sahibi şu an yeni zelanda'lı joseph parker)
- wbc (world boxing council) yani dünya boks konseyi (bu ünvanın sahibi ise birleşik amerikalı deontay wilder)

açıkcası wbc şampiyonluğu için gerçekleşmesi muhtemel anthony joshua-deontay wilder müsabakasını "olağanüstü bir maç" olur düşüncesindeyim.

son olarak, özellikle sol direkleri mükemmel olan, aparkatları ile rakibini dağıtan ve kroşeleri de balyoz etkisine sahip olan, anthony joshua'nın maçlarından bir demet ve geçtiğimiz 29 nisan gecesi londra'da ele geçirdiği wba şampiyonluğu ünvan maçını (ukraynalı wladimir klitschko'a karşı) için linkleri paylaşmak istiyorum.

umuyorum ki vereceğim görüntüleri izleyecek olan boks severler ve hatta boks ile yakından uzaktan ilgisi olmayanlar bile, tıpkı benim gibi, boks tarihine adını şimdiden altın harfler ile yazdığını düşündüğüm, birleşik krallığın sempatik boksörü anthony joshua'ya bundan sonra çok daha fazla ilgi göstereceklerdir.

bu profesyonelliğe adım attıktan sonraki maçlarından görüntüleri içeren videonun linki ;



bu, geçtiğimiz 29 Nisan Gecesi, Londra'da Wembley Stadyumunda ve yaklaşık 90.000 (evet yanlış okumadınız doksan bin) seyircinin önünde, Wladimir Klitschko'yu mağlup ettiği, olağan üstü maçın tamamının görüntüleri



dipnot : belki de tek handikapı, profesyonel boksta çıktığı 19 maçın tamamını da, ev sahibi olarak birleşik krallık topraklarında yapmış olması söylenebilir, "god save the queen"

edit 1 : antony joshua, wladimir klitschko maçına nasıl hazırlanmış. ben izlerken yoruldum ve ağır sıklet boksörlerine saygım bir kez daha arttı doğrusu.bu adamın yaptığı antrenmanı yapabilecek herhangi bir insan evladı olduğunu sanmıyorum. demek ki neymiş, başarı öyle pat diye elde edilmiyormuş.



edit 2 : bu da o efsane maçın face off görüntüleri ;



son edit : face off ; profesyonel boks ya da diğer ring mücadeleleri öncesi, rakiplerin birlikte tartıya çıktığı ve basına poz verdiği (özellikle yüz yüze verdikleri poz) basın toplantısına verilen isimdir.