büyük patlama

kozmos
hiçlikten, bir atomdan da küçük bir ateş topu çıktı. güneşin çekirdeğinden trilyonlarca kat daha sıcak olan bu ateş topunun, evreni oluşturacak her şeyin, iğne deliğinden millyonlarca kat daha küçük bir noktadan çıktığı biliniyor. bir saniyede tüm kainat doğuyor. bunun nasıl olduğuysa gelmiş geçmiş en büyük bilimsel ve felsefi sorun.
kozmos
b. patlamadan sonraki olaylar bir saniyeden daha az bir zaman parçacığından daha az bir sürede gerçekleşti. olanları analiz etmek için bilim insanları planck zamanı denenen yeni bir zaman ölçümü kullanıyor bir planck zamanı -43 saniye'nin 10 da biri demek. yani ondalık sayı düzenine göre 42 tane sıfır ve ardından gelen bir adet bir rakamı. hayal edemeyeceğimiz kadar küçük bir zaman dilimi.

ancak bir planck zamanının, bu ilk anında olanlar bir sonraki 13.7 milyar yılı belirliyor. bir alev topundan doğanın 4 temel kuvveti oluşuyor. bu kuvvetler, etrafımızdaki her şeyin temelini oluşturuyor.

yıldızların ve gezegenlerin oluşmasının nedeni de yer çekimi. ayı ve gel gitleri kontrol ediyor ve bizi yerde tutuyor. elektromanyetizm şehirlerimizi aydınlatıyor, telefonlarımız bağlıyor ve bilgisayarlarımızı çalıştırıyor.

büyükk patlamadan sonraki ilk anda bu kuvvetler yaratıldığı için biz hayattayız. onlar olmasa kainat, özelliksiz bir radyasyon bulutundan ibaret olurdu.
kozmos
öncesinde ne olduğu, patlamanın ilk anları hep merak konusudur. popüler bilimin bunu öğrenmek için didindiği dönemlerdeyiz. felsefi bakımdan da bu bir sorun ve sorudur. big bang'in ilk anları ve öncesi. en büyük bilimsel ve felsefi sorun gerçekten. ancak bu sır perdesi, bilinmezlik her geçen gün azalıyor. yeni gelişmeler meydana geliyor. aktif bilim dünyası bu gizemi bir gün çözecektir.