Özellikle arabalarla ilgili olanların mutlaka bileceği "beygir" isimli birim, aslen buhar makinalarının gücünü ölçmek için geliştirilmiştir. İngilizce kısaltması "hp (horse power)" dır. 1702 yılında ilk olarak Thomas Savery tarafından söz edilen terim, daha sonradan James Watt tarafından kullanılarak, yeni geliştirdiği buharlı motoru halka tanıtmasında yardımcı olmuştur. Ancak bu birim tam olarak nasıl belirlenmiştir?
Kültürel evrim içerisinde çok da güvenilir referanslara dayanmadan geliştirilen her ölçü birimi gibi "beygir" de oldukça muğlak bir terimdir; lakin matematikte oldukça net tanımlanmış bir karşılığı bulunmaktadır. Görselden de görebileceğiniz gibi "beygir", isminden de anlaşılabileceği gibi atların gücüne dayanarak geliştirilmiş bir ölçüttür. 1 beygir, ortalama bir yetişkin erkek atın yaklaşık 75 kilogramlık bir yükü 1 saniyede 1 metre yükseğe çıkarabilmek için ihtiyaç duyduğu güçtür.
Tarihsel olarak bu tespitin yapılması, Watt'ın hesaplarına dayanmaktadır. Watt, 4 saatlik vardiyalar halinde çalışan bir midillinin yaklaşık 980 Newton-kuvvetlik bir yükü dakika başına ortalamada 30 metre çekebildiğini hesaplamıştır. Bundan yola çıkan Watt, yetişkin bir erkek atın (bir beygirin) bir midilliden %50 civarında güçlü olduğunu hesaba katarak dakika başına 33.000 ft-lb/dakika ya da 745.7 kg-f/dakika değerine ulaşmıştır.
Dilenirse "1 beygir" yerine "1 insan" birimi de kullanılabilir. Sağlıklı ve yetişkin bir erkek, çok kısa bir süreliğine 1.2 beygirlik güç, sınırsız olarak ise 0.1 beygirlik güç sağlayabilmektedir. Eğitimli atletler kısa süreliğine 2.5 beygire kadar çıkabilmekte, uzun saatler boyuncaysa 0.3 beygirlik gücü sağlayabilmektedir. Örneğin Usain Bolt, 2009 yılında 100 metreyi 9.58 saniyede koşarak kırdığı Dünya rekorunda 3.5 beygire sadece 0.89 saniyeliğine erişebilmiştir.
zenginsozluk.com/foto
http://www.evrimagaci.org/fotograf/108/8611