uzay ve zaman teorisidir. 1915'te Albert Einstein tarafından yayınlandı. Genel göreliliğin temel fikri uzay ve zamanın uzay zamanının iki yönü olmasıdır. Yer çekimi, madde, enerji ve momentum olduğunda uzay eğrilir. Bu kuvvetler arasındaki bağlantılar Einstein alan denklemlerinde gösterilmiştir.
merkezi fikir "eşitlik ilkesi" dir. örneğin biri asansörde, yeryüzünün yüzeyinde oturan, diğeri de dış uzaydaki asansörde 9,8 m/s2'de hızlanan iki kişinin elinden düşen bir nesnenin aynı davranışını gözlemlemesi. Nesne her iki durumda da 9.8 m/s2'de zemine ivme kazandıracak, ya yer çekimsel bir alanda dinlenip durmadığını veya bir g'de yukarı doğru hızlanıp hızlanmadığını ayırt etmeyi imkansız hale getirecektir. Bu tür "düşünce deneyleri" nin diğer versiyonları ışığın hızlanan bir referans çerçevesinde eğrisini göstereceğini göstermek için kullanıldı. Eşdeğerlik ilkesinin çeşitli biçimleri bulunur;
Newton'un denklik ilkesi, zayıf eşdeğerlik ilkesi, yerçekimi zayıf denklik ilkesi
Einstein'ın eşdeğerlik ilkesi ve güçlü denklik ilkesi.
Güneş, uzay zamanında bu tür vadiler olarak görülebilir ve vadideki diğer nesnelerden biri de Dünya'dır. Dünya çok hızlı hareket ettiği için doğrudan Güneş'e (veya topa doğru) dönmez. Dünya'yı güneşe doğru çeken kuvvet ikinci bir kuvvetle aynıdır. Bu ikinci kuvvete santrifüj kuvveti denir. Santrifüj kuvveti var, çünkü Dünya yanlara doğru hareket ediyor. Bu yanlamasına hareket Dünya ve Güneş arasındaki mesafeyi arttırıyor. Dünya, güneşe doğru çekildiğinden ve aynı anda uzaklaştığından, yaklaşık aynı mesafede kalır. Ay da bu şekilde dünyayı dolaşıyor. Bu ikinci durumda, Toprak top, Ay ise nesnedir.
Genel görelilik daha sonra görülen birçok şeyi öngörmüştür. Bunlar arasında şunlar bulunur:
Işık güneşe yaklaştıkça, klasik fizik (genel görelilikten önce kullanılan sistem) kadar iki kat daha güneşe doğru eğilir. Bu, 1919'da Arthur Eddington tarafından yönetilen bir deneyde görüldü. Bilim adamları deneyini gördüklerinde genel göreliliklerini ciddiye almaya başladılar.
Cıva gezegeninin günışığı yörüngesinde Newton fiziğinde beklenenden daha fazla döner. Genel görelilik, görülen ile bunun olmadan beklenen arasındaki farkı açıklar.
ayrıca;
(bkz:Özel görelilik teorisi)