karşılıklı etki

ontolojik sancilarimin merhemi
neden ve sonuç kavramları bağlı kalmak söz konusu ise bilimsel açıdan değerlendirildiğinde bilinmesi mümkün olmayan etkidir. nesne, olgu ve süreçler arasındaki bağımlılık olarak düşünülse de bilimsel bulgularla bizim bilebileceğimiz ki, o da tam anlamıyla doğru olmamak ile beraber sadece bu kavramlar arasındaki bağıntıdır. bu da nasıl sorusunun cevabı olan süreçtir, yani prosesin nasıl işlediğidir. bilimsel anlamda neden ve sonuç kavramlarında bahsetmek mümkün değildir. " her şeyi kesin olarak belirleyebilme" önermesini belirsizlik ilkesi yıkıyor. fakat bu durum tek başına, nedenselliğin kalan kısmını göz ardı etmeye yetmeyebilir..

bir sonucun nedeni olarak gösterilen olgunun dışında daima bir olası bir olgunun varlığı ya da neden-sonuç olarak gösterilen ikilinin hangisinin neden hangisinin sonuç olduğunu bilmenin mümkün olmadığını basitçe açıklayabiliriz. yaygın olarak bilinen bir şeyi sadece hatırlatmak için yazıyorum. kainatta 3 temel unsur var; madde, enerji ve boşluk... e=mc^2 formülü düşününce kainatta sadece iki unsurdan bahsetmek mümkün; enerji ve boşluk.. hatta boşluğu da anti-madde olarak görebiliriz. bu konu dışı... şimdi zaman boyutunda birbirine dönüşen sayısız enerji hakkında bilebileceğimiz ne var? sadece ve sadece, birbirlerine nasıl dönüştükleri.. ortaya neden ve sonuç gibi iki kavram atıldığında bu enerjilerin bu sonsuz etkileşimin olduğu döngüdeki yerlerini neye dayanarak belirleyebiliriz ?

kısaca bilim neden-sonuç ilişkisi ile ilgilenmez. sadece sürecin nasıl işlediğini anlamaya çalışır. bilim için neden diye bir kavram yoktur. bana göre; bahsedilen sadece enerjinin dönüşümü..