kişi başına düşen milli gelir

avni
15 yıldır iktidarda olanların en çok övündükleri konulardan biri. övünmelerinde haklı olup olmadıklarını anlayabilmek bize benzer ülkelerle ve(veya dünya ile kıyaslamakla mümkün. diğer bir ifade ile bu 15 yıllık sürede ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 3 kat artarken bize benzer ülkelerde ve/veya dünyada ne kadar artmış. konuyla ilgili oecd verileri incelendiğinde o beğenilmeyen 1980 ve 1990'lı yıllarda Türkiye, küresel kişi başına milli gelirden daha iyi bir performans sergilerken, 2000'li yıllardan sonra ancak eski pozisyonunu korumayı başarabilmiş. diğer bir ifade ile evet 2000'li yıllarda ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 3 kat artmış ama küresel anlamda kişi başına düşen milli gelirde de 3 kat artış olmuş. yani beğenilmeyen 1980 ve 1990'lı yıllarda küresel bağlamda göreli olarak zenginleşirken, 2000'li yıllarda yerimizde saymışız.
özet olarak iktidarın çok övündüğü gibi sınıf falan atlamış değiliz. kaldı ki 2010 yılından beri yani yaklaşık sekiz yıldır kişi başına düşen milli gelirimiz yerinde sayarken veya çok az artarken ya da küresel bağlamda göreli olarak gerilerken bize benzeyen polonya, brezilya, bulgaristan, romanya, çin, singapur, tayvan, hindistan gibi ülkeler dünyadan daha hızlı kişi başına düşen milli gelirlerini artırmışlar. özellikle polonya dikkat çekici. zira bize çok benzeyen koşullarda avrupa birliği üyeliği süreci yaşadı hatta ünlü brexit olayı ile ingiltere'nin birlikten ayrılmasına sebep oldu.
rakamları kullanırken elbette yalan söylemiyorlar sadece doğru yalan söyleme konusunda çok ustalar veya gerçeğin bir kısmını gizliyorlar. mesela dolaylı etkileri hala devam eden teğet geçtiklerini söyledikleri 2009 krizi gibi ki neredeyse 2002'den sonra 8 yıl stabil kalan döviz kurları bu tarihten beri yaklaşık 3 kat arttı.
bu başlıktaki tüm entryleri gör