27 mayıs 1960 darbesi

indim derelerine
Her askeri darbe gibi ülkeyi belki 20 yıl geri götürmüştür. Ve darbelerden mağdur olanlar esasen en çok kazananlardır.
Bugüne kadar yapılan darbelerden sağ mı , sol mu , muhafazakar kesimler mi etkilenmiştir veya karlı çıkmıştır , yorum sizlerindir.
ooo
devrimler sivil halkin kendi iradesiyle oldugundan ve askeriyede bi emir komuta hiyerarsisi oldugundan devrimden cok darbedir. kime yapilirsa yapilsin, demokrasi dedigimiz sey ne kadar onu yok edenlerce kullanilan bisi olursa olsun, ortada ne kadar boktan bi halk iradesi olursa olsun militarist yapilarin yaptigi sey mesru olamaz. dun yapilan 60 darbesi iyiyken bugunku neden kotu olsun? darbenin iyi veya kotu olmasi yapanlarin siyasi gorusune gore degisiyorsa ortada buyuk bi etik sorunu vardir.
turuncu gemi
on yıllık adı demokrat parti iktidarı halkı hem iktisadi dem de özgürlükler bağlamında uçurumun kenarına getirmişti. ama ortada demokratik bir seçimle hal yol edilmeyecek hiç bir durum yoktu. 27 mayıs askeri darbesi ülkeyi değil, günü kurtarmıştır.

27 mayıs darbesinden sonra ismet inönü tarafından bilinen 3 darbe çok büyük güçlüklerle engellenmiştir. tsk'nın her hücresi ayrı cunta yapılanmalarıyla dolmuştu. 1964 yılında kıbrıs'da yunan tarafıyla yaşanan bir gerginlik sonrası ismet paşa, genelkurmay başkanını çağırıp savaş hazırlıklarının başlamasını ister. ama ordu böyle bir savaşa hazırlanamaz. bence bunun altında yatan neden, o dönemki tsk'nın cuntalar aracılığıyla siyasetle fazlasıyla hemhal olmasıdır.

daha sonrasında 1971 muhtırasıyla demokrasiye müdahale eden tsk yine hücre hücre cunta kanseriyle yanıyordur. bunun sonucunda 1974 kıbrıs harekatında beklenen sonuç elde edilemez.

arkasından 1980 faşist darbesi, 28 şubat faşist post modern müdahalesi ve ardından 15 temmuz girişimi.

bir miktar darbeler tarihini araştırma fırsatım oldu. tsk'daki habis cunta kanseriyle en doğru yollarla savaşan siyasetçi erdoğan'dır. kendisinin bir muhalifi olsam da bunu söylemek boynumun borcudur.