5 haziran 2017 katar krizi

putintin
Suudi Arabistan ve kuyruğuna Takılan ülkeler Katar'a uygulanan ambargonun kaldırılması için 13 maddelik bir talepler listesi hazırlamış. Bizi ilgilendiren kısmı, "Yakın zamanda kurulan Türkiye askeri üssünü kapatın ve Katar sınırları içinde Türkiye ile askeri işbirliğini durdurun" maddesi. Suudiler, Amerikan üslerine karşı değil ancak körfezdeki tek Türk üssüne karşılar...


zenginsozluk.com/foto
putintin
Katar'la yaşanan krizin başlangıcını (bkz:#14056) nolu girimde ifade etmeye çalışmıştım...

Katar, Suriye iç savaşında Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yanında yer almıştı. Gelinen noktada ise müttefiki Suudi Arabistan'la bazı konularda anlaşamadığı görülüyor. Peki Nedir bu konular?

1- katar, İran'ın Ortadoğu'da büyük bir güç olduğunu ve İran'la muhattap olunması gerektiğini savunuyor. İran'a yönelik pozitif açıklamaları Suud ve dostları tarafından hoş karşılanmadı. İran'a karşı Sünni bir blok kuruluyor. (bkz:#10715) nolu girimde pers yayılmacılığını durdurmak adına Suud öncülüğünde Arap nato'su kurulacağını belirtmiştim. Katar, dahil olacağı bu oluşuma ters düşen açıklamalar yapınca hedef oldu.

2- Mısır'da Sisi yönetiminin devirdiği Müslüman kardeşler Katar'da ofis açmış. çeşitli yayın organları ile Sisi aleyhine yayınlar yapılıyor. Mısır ve Suudi Arabistan, Katar'da yayın yapan tv ve internet sitelerine erişim yasağı getirdi.

3- el kaide ve ışid'in katar tarafından desteklendiği söyleniyor. Ne doğru bilinmez ama Katar'ı köşeye sıkıştırmak için ortaya atılan bir suçlama olma olasılığı oldukça yüksek. Rus uçağını düşürdüğümüzde bize de benzer suçlamalar yapılmıştı. Ruslar, ışid'i desteklediğimiz yalanı ortaya atmıştı. Şu anda ise bu yalanı dillendiren herhangi bir Rus yetkili yok, çünkü arayı düzelttik.

Türkiye bir askeri üssünün olduğu bu ülke ile oldukça iyi ilişkilere sahip. Büyük ihtimalle arabulucu olacağız...
olacak o kadar
başta suudi arabistan olmak üzere birleşik arap emirlikleri, bahreyn, yemen ve misir'in katar ile tüm diplomatik ilişkileri kesmesi hadisesidir.

bu hadisenin birçok sebebi var ancak karar muhtemelen fiilen 20 mayıs 2017 amerika suudi arabistan silah satışı sonrası hayata geçirildi. ilk sebep, katar ile iran'in çok yakın diplomatik ilişkiler yürütmesi olduğu aşikâr. tabi buradaki hedef ilk planda katar olarak gibi gorunsede, nihai hedef muhakkak iran'dır. sıcak bir çatışma olmasını beklemek biraz ileri olur zira katar, abd'nin en rahat kullandığı uçak üssü ve abd'nin milyarlarca dolarlık yatırımı mevcut bu topraklarda. katar'ın terör örgütlerine yardım etmesi iddiası ise adı üstünde sadece bahanesidir.

tabi burada abd ve rusya'nın iran ve suriye üzerinde anlaşmış olabilecekleri pek uzak bir ihtimal gibi gelmiyor. turkiye'yi ise her zamanki gibi zor bir karar bekliyor çünkü dış politikamız uzun bir süredir pek akilcil değil. ya sıcak para kaynağımız katar ya da arap bloğu.

hayırlısı.