ceteris paribus

avni
Bilimsel bir yöntemin latince kökeni. "Diğer tüm
durumlar, değişkenler durağan" anlamına gelen bu kalıp, hemen hemen tüm bilimlerde kullanılan bir çözümleme yöntemidir. İstatistiki modellemelerin olmazsa olmazı gibi bir şeydir.bu yöntemle elde edilen bulgular, yapılan çözümlemeler realiteden çok uzak olsa da olan biteni anlamlandırmak, gerçeği kavramak açısından yararlıdır. Yoksa değil evren çok basit cansız addedilen bir organizma bile sayısız değişkenin etkileşimi sonucu var olmuştur. Hülasa neden sonuç ilişkileri yoluyla varoluşu anlamlandırmamıza yarayan tekniklerden biridir.
Farkında olmadan hepimiz kullanırız bu tekniği.
(bkz:Entropi)
ceteris paribus
Ockham'ın Usturası yaklaşımından hareketle iktisat biliminde kullanılan bir mantık. diğer değişkenler sabit tutularak, bağımlı değişkendeki değişmeler gözlemlenir. Ockham'ın Usturası mantığına göre, unsurlar gereğinden fazla çoğaltılmamalıdır. ve bu mantık çoğu bilim dalında bir sonuca ulaşılabilmek için kullanılır. iktisat biliminde ise ceteris paribus varsayımı yapılmadan bir sonuca ulaşmak neredeyse imkansızdır. çünkü iktisadi araştırmalar bir laboratuvarda değil, gerçek hayatın içinde yapılır. dolayısıyla bir değişkeni istenilen düzeyde azaltıp artırabilmek mümkün değildir. sadece bazı değişkenler sabit tutulur, araştırılan bağımsız değişkenin bağımlı değişkene etkisi bulunur. ceteris paribus varsayımı, iktisatta sonuca ulaşabilmek için kullanılan bir araçtır.

Aynı zamanda, sözlükte yeni bir yazar.
sherlocky
iktisadi bir terimdir. "diğer bütün durumlar sabitken" anlamına gelir. yani ele alınan konuyla ilgili analizde, bir değişkendeki değişmeyi, diğer tüm değişkenlerin sabit olduğu varsayımıyla irdelemektir. Örneğin "Malın fiyatı yükseldiğinde, ceteris paribus, talep edilen miktarı düşer" önermesi yalnızca malın fiyatı yükseldiğinde ve diğer bütün koşullar (ikame ve tamamlayıcı malların fiyatları, zevk ve tercihler, tüketici geliri vb.) sabit kaldığında malın talep edilen miktarının azalacağını ifade eder. Bu ifade, bir mala yönelik efektif taleple o malın fiyatı arasındaki korelasyonu belirlemektedir.