dolar endeksi

dmlabrb
Dolar endeksi tanım olarak, ABD Doları'nın Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi uluslararası piyasalarda yüksek hacme sahip, gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısındaki sepet kur değerini ifade eder. türk parasının değersizliğini dolar karşısında şu kısa tanım açıklıyor zaten. değer kazanmak için hem doların düşmesi, hem üretmemiz gereklidir. dolar düştü diye dışarıdan her şeyi ucuz diyerek almak yanlıştır. şu an türk lirasına karşı bu değerlerde dolar: https://piyasa.paratic.com/doviz/dolar/ düşer mi, çıkar mı. artık önemsemiyorum.
avni
içeriği ya da nasıl hesaplandığı veya hangi para birimlerine göre belirlendiğini merak edenler için hesaplanmasında euro'nun yüzde 57, japon yen'inin yüzde 14, ingiliz sterling'inin yüzde 12, kanada dolar'ının yüzde 9, isveç kron'unun yüzde 4, isviçre frank'ının yüzde 4 ağırlığı vardır. çin yuanı, rus rublesi, hindistan rupisi ve benzeri gibi ülkelerinde bu sepette yer alması gerektiğini düşünenler olabilir. bu düşüncelerinde haklı da olabilirler. ancak bu durumda dünyayı kimlerin yönettiğini unuttuklarının altını çizmek gerekir. eğer emperyalizme kapitalizme karşıysak tüm kurumlarıyla karşı olmadıkça dünyayı yönetenlere hizmet ederiz. onlara özenip şaaşalı sarayda oturup eyyyy ameriga, tohum, saman, buğday, et ithal ederek eyyyy alamanya demekle olmuyor bu işler.
avni
öncelikle anlaşılması gereken amerikan doları.
uluslararası sermaye piyasalarının amerikan dolarına olan güvenini gösterir.
2000'li yılların başındaki şaşalı döneminde 120 seviyelerinde olan endeks bu güveni öncelikle 1991'de ırağın emperyalist güçlerce işgal edilmesine borçludur. kimler tarafından yapıldığı hala tam olarak kanıtlanamayan 11 eylül 2001'deki ikiz kuleler olayından sonra tarihi rekorlarına yaklaşan endeks 2003'deki aynı emperyalist güçlerin sözüm ona ırağa demokrasi getirme operasyonuyla düşüş trendine geçti. amerikan dolarına olan güvensizliğin başlangıcı kanımca 11 eylül konusunda dünyanın yeterince aydınlatılamaması ve ırağa yapılan ikinci saldırıdır. 2007 yılında amerikadan başlayan küresel kriz de düşüşün kalıcı ve sürekli olmasına neden olmuştur.

2002 yılında başlayan güvensizlik ara ara toparlansa da teknik olarak uzun vadeli düşüş trendi devam ediyor. kısa ve orta vadeli desteği olan 88 civarında seyreden endeks burada tutunamazsa dip noktaları 75 seviyelerine kadar gevşeyebilir.