duyurular

kopyala-yapıştır entry'ler

zenginsözlük zenginsözlük
Sevgili yazarlarımız,

Günbegün gelişmekte olan sözlüğümüzde kopyala+yapıştır entry'lere rastlanmaya başlanmıştır. Kopyala+yapıştır entry illaki kötü veya kurallara aykırı entry midir? Tabii ki hayır. fakat dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Entry içeriğinin tamamını tek bir yerden Zengin Sözlük'e kopyaladıysanız aynı entry'de bu alıntının kaynağını tek kelimeyle de olsa belirtiniz. Entry'de "bu bir alıntıdır" diye belirtmek yeterli değildir. zaten gerekli de değildir. "Kaynak: vikipedi.org" gibi bir not yeterlidir. Bu, özellikle bilimsel yazılar için geçerli.

Eğer bir şarkı sözü, şiir, aforizma alıntılıyorsanız o zaman bu içeriği nereden kopyaladığınızın önemi yok. Kaynak belirtmeniz gerekmez. Kendi eserinizmiş gibi paylaşmayın yeter.

Birden çok kaynaktan kısmen parçalar alıp anlamlı bir şekilde birleştirdiyseniz zaten kendiniz derleme bir eser meydana getirmişsiniz demektir. Şikayet gelmedikçe entry'nize müdahale edilmez ama komple alıntı zannetmememiz için, bunun bir derleme olduğunu belirtmenizde fayda var.

Bu kuralların amacı sadece telif hakkını korumak değildir. İnternette telif hakkı, özellikle de yazılı metinlerinkiler çoğu zaman sıkı bir korunmadan mahrumdur. Eser sahibinin haklı başvurusu üzerine entry zaten kaldırılır. Aksi halde hukuki inisiyatif kullanmamız çok nadir olacaktır.

Bu kurallar hukuktan çok etik kaygılıdır. Amaç, kendi gayretiyle ve bilgisiyle entry yazan kullanıcıların emeğine saygı göstermek, özgün entry girenlerle kopyala+yapıştır entry girenler arasında, layık olduğu takdiri görmek konusunda haksız rekabet olmamasıdır.

Bu amacı yeterince içselleştirirseniz kuralları ezberlemenize, fikir ve sanat eserleri mevzuatını ezberleyip analiz etmenize gerek kalmaz. Zengin Sözlük'ü dış kaynaklarla nasıl zenginleştireceğiniz konusunda her iyi niyetli insan kadar fikir sahibi olmanız yeterlidir.
0