kobra etkisi

keskin nisanci
kötü giden bir şeyin düzelmesi için yapılan müdahale sebebiyle durumun daha da kötüleşmesine kobra etkisi deniyormuş ve adını da şu hikayeden almış:

''ingilizler hindistan'da egemenliği ele geçirirler fakat beklemedikleri bir sorunla karşılaşırlar. o dönemde hindistan'da çok fazla kobra yılanı vardır ve ingiliz askerleri kobra yılanlarından nasıl korunacağını bilemedikleri için büyük zayiat vermeye başlarlar.
hükümet yetkilileri ''bu kobralar ile biz uğraşmayalım, kobraları halkın kendisine kırdırıp ölüsü başına para verelim, hem daha ucuza mal olur hem de askerimiz bu gibi basit şeylerle uğraşmaz'' demişler.
fakat, hindistan halkı da cinlik konusunda ingilizlerden pek de aşağı kalmamışlar ve çok daha dahiyane bir fikir üretmişler: kendi yılanımızı kendimiz besleyelim.
ingilizlerin yılan başına ödediği para artış göstermesine rağmen hindistan sokaklarındaki kobra yılanı sayısı tekrar yükselmeye başlayınca ingilizler olayı fark etmişler.
bu açıklamadan sonra besledikleri yılanlardan para kazanamayacağını anlayan hintliler, çiftliklerdeki yılanların artık para kazandırmaktan ziyade masraf olacağını düşünmüşler ve tüm yılanları hindistan sokaklarına salmışlar.

kısacası hindistan sokaklarındaki kobra yılanı popülasyonu, azalmak bir yana daha da artmış.''