meb'in özelleştirilmesi

hubel
artık zaruri olan özelleştirmedir. en azından %80 ine yakını özelleşmeli. dar gelirli olup başarılı öğrenciler için bazı devlet okulları bu özelleştirmenin dışında tutulabilir.

meb 2018 bütçesi 92 milyar tl. ve bu para çöpe gitmiştir. çünkü berbat bir eğitim sistemimiz vardır.iktidara hangi parti gelirse , meb i kendi ideolojisi uğruna yeniden dizayn ediyor. kemalist bir parti gelirse farklı, siyasal islamcı bir parti gelirse farklı bir meb görüyoruz. ve bu farklı farklı iktidarlar, kendi ideolojilerine göre bir nesil yetiştirmek istiyor.

oysa eğitim büyük oranda özel sektörün elinde olsa isteyen anne baba çocuğunu laik eğitim veren kuruma, isteyen muhafazakar eğitim veren kuruma gönderir. hem bireyler istedikleri gibi bir eğitim görür hem de milyarlarca lira çöpe gitmez. iki yılda meb e 175 milyar tl harcanmış ve sonuç hüsran..bu para gökten gelmedi.vatandaşın cebinden , kurumların cebinden çıktı.

eğitimde başarılı olsak, bu durumu görmezden gelebiliriz bir nebze de olsa. ama ortada bir başarı yok. üstelik eğitim zorunlu. tembel öğrenciler de yıllardır o sıraları işgal ediyor. ve bu öğrencileri vatandaş olarak bizler finanse ediyoruz vergilerimizle. bizler mecbur muyuz tembel öğrenciler için fazladan vergi ödemeye ? o öğrenci başarısızsa gidip meslek öğrenmeli ve hayatını kazanmalı. okul sıralarında yıllarını heba etmemeli.

fakat bu dediklerim hayalden öteye gidemeyecek. çünkü vatandaşa hayal satan ve oy devşirmek için sosyal devlet kisvesine bürünen partiler için eğitim, sağlık ve sosyal yardımlar gibi alanlar önceliklidir. buralara yapılacak yardımlar her zaman oy getirir. kimse geleceği düşünmüyor.

her şeyi devletten beklediğimiz için milyarlarca liramız çöpe gidecek yıllarca.

edit: ülkemiz adına yurt dışında nadiren de olsa ödül alan liseler genelde özel liseler oluyor. nasıl olacak da özelleşme olunca eğitim sistemi daha beter olacak ? zaten devlet okulları sebebiyle özel okulların başarıları da düşüyor.