mehmet emin yurdakul

quares
Türkçü düşünür M.Emin Yurdakul İstanbul'da doğdu. Babası Salih Reis, Anası Emine Katundur. Mütevazı bir ailenin çocuğudur. "Saray Mektebi" adlı sıbyan okulundan sonra, Beşiktaş Askeri Rüştiyesine girdi. Siyasal Bilgiler Fakültesine girmişse de bitirmeden ayrılmış, Babiali Sadaret Kalemine katip olara işe başladı. 1893'te Rüsmüat Evrak Müdürü oldu. Bu arada, Selanik'te "Asır, gazetesinde" "Cenge Doğru" şiiri yayınlanır. Bu şiir kendisine büyük ün kazandırır.

Daha sonra Erzurum'da, Hicaz'da Sivas'ta valilik yaptı. İstifa ederek İstanbul'a geldi.

Arkadaşlarıyla "Türk Yurdu" Dergisini çıkardı. Ve 1912 yılında Türk Ocağını kurdu. Ocağın ilk kurucu genel başkanı oldu. Bilahare Erzurum valiliğine getirildi. Musul'dan milletvekili seçildi. Milli Mücadeleye katıldı. Ankara'ya geldi. Şarkikarahisar, Urfa, İstanbul Milletvekillerinde bulundu, Milli Şair Unvanı verildi. Ocak 1944'te İstanbul'da öldü.
ulduz
buca'da bir adet okul adı. ama ne okul!
bir kaç hafta önce aöf sınavları vardı ve malumunuz abuk sabuk okullara veriyorlar.
bana da bu okul çıkmış, adrese baktım şirinyer yazıyor. ''aman nasılsa şirinyerdedir arar bulurum nolcak ki'' dedim.
demez olaydım...
9.30 da sınav, 9 da şirinyerdeydim, okulu aramaya koyuldum. önce nato tarafına gittim, göz aşinalığı orada bir okul var ama meğer tuğsavulmuş adı. neyse deyip geri döndüm, bu sefer gürçeşme yoluna girdim rüştü ünsala doğru çıkıyorum saat oldu 9.15 oradaki de gürçeşme lisesi miymiş... aha dedim tuttuk...
birine sordum okulu 'şuradan çıkınca' dedi ama çıkılacak gibi değil canına yandığımın yeri..
muazzam bir eğim var, yokuştan sonra da dik dik merdivenler...
saat oldu 9.25 baktım karşıda mavi tabela işte dedim bulduk okulu. orası da çamlık çıkmasın mı?! mahalleli uyuyor yolda başladım ana avrat buraya sınav koyan kişilere ölmüşüne öleceğine, dedim tamam sınav hayal oldu çektik sıfırı, sallana sallana yokuş aşağı inecem, uçan yolun karşısına geçtim dedim bari buradan sallanırım aşağı.
karşı yola bi geçtim.
''mehmet emin yurdakul ortaokulu''
senin buraya temelini atan işçilerin de, çimentoyu tuğlayı getirenlerin de, krokini çizen mimarında diye diye sınava girdim.