nikola tesla

turuncu gemi
son dönemde internetin büyük bir bilgi kirliliği nehrine dönüştüğü herkesin malumudur. internetteki bilgi kirliliğiyle ilgili en çok canımı acıtan husus, bir lise talebesinin bile yazmayacağı kadar kötü şiirlerin ve metinlerin, can yücel, nazım hikmet, cemal süreyya gibi yazarlarımızın imzalarıyla dolaşıma sokulması ve insanlarımızın bunu yemesidir.

nikola tesla ile ilgili güvenilir kaynaklardan çok sayıda kitap okumuşumdur. şurası çok enterasan ki, internetin bilgi kirliliğinde tesla ile yazılanların eksiği vardır abartısı yoktur.

sayın tesla, mezun olduktan sonra gencecik bir çocukken hocası onu sağlam bir referans mektubuyla abd'den ahbabı olan edison kapitalist müptezelinin yanına gönderir. halk arasında edison'la ilgili en yanlış bilinen bilgi, edison denen kapitalist kavasın elektiriği bulduğudur. oysa edison elektiriği değil, ampülü icat etmiştir.
tesla abd'ye geldiği günlerde her yerde çirkin bir kablo kirliliği gözüne çarpar. buna çözüm olacak fikrini patronu olan edison'a açar. edison, tesla'ya ''bu fikri gerçekten hayata geçirebilirsen sana üç milyon dolar veririm'' der.

işte o zaman bu gencecik mühendis, bugün hala evlerimizde kullandığımız şebeke elektirğini geliştirir. evlerimizde hala kullandığımız prizler de tesla'nın icadıdır.
yazık ki edison hiç bir zaman tesla'ya vaad ettiği parayı ödemez. tesla başkan buna çok öfkelenir ve istifa eder.
genç tesla, edison'un rakip firmasında işe başlar. o yıl new-york'da çok büyük ve önemli bir fuar yapılacaktır. ihaleyi edison kaybeder ve tesla'nın çalışmaya başladığı firma alır. edison buna öfkelenip ampülün kullanma hakkını bu firmaya vermez. bunun üzerine nikola tesla, üç ay gibi bir sürede ampülden daha az enerji harcayıp, daha çok ışık veren florasan lambayı icat eder.

sayın tesla'nın beynindeki yüksek bilim ışığı kadar, kalbi de halk sevgisiyle çarpmaktaydı. elektirik enerjisinin halk yararına sıfır bir maliyete yakın üretilebilileceğinin farkındaydı. kullandığımız telefonların ana işleme mantığı sesi elektirik enerjisine dönüştürmesidir. bu yolla bütün dünyaya temiz ve ucuz enerji götürebileceğini biliyordu. ama bu yol petrol devlerinin ekmeğine kan doğramaktı. ve oldukça esrarengiz bir şekilde fbi tarafından tesla ortadan kaldırıldı.

aynı zamanda ''din kitaplarını okuyup anlamayanlara dindar, okuyup anlayanlara ateist denir'' özdeyişinin sahibidir.

bana kendisinde en ilginç gelen yanlarından biri de, a seksüel olmasıdır.
olacak o kadar
1937 yılında New York Times gazetesinden bir röportaj teklifi gelir. Dönemin ünlü bilim insanlarını da eleştirerek, röportajına şu cümleleri kurarak başlıyor:

"Edison, Stainmetz, Markoni ve diğer kişiler kablosuz yolla Atlantik Okyanusu'nun üzerinden bir sinyal göndermenin imkansız olacağını iddia ediyorlardı, fakat sonrasında yanıldıklarını gördük.
Birçok önemli buluşun önceden habercisi olduğum için belki de 21'inci yüzyılda hayatın nasıl olacağı konusunda da birkaç fikrimi ifade etsem çok da büyük bir yanlış yapmam.”

fakat bir sonraki konuşması gerçekten de o dönem herkesi afallatacak cinsten cümleler içeriyor:

"Yakında bir iş adamının New York'tan yazılı emirlerini yağdırması ve bunların Londra'da ya da başla bir yerde anında belirmesi mümkün olacak. Bir kişinin masasından dünyadaki herhangi bir telefon abonesini araması ve konuşması mümkün olacak. Bunun içinse gayet ucuz ve kolunuzdaki saatten bile büyük olmayan bir cihaz taşımak yeterli olacak. Bu cihaz, kullanan kişiye denizde ya da karada binlerce mil ötesini duyma imkanını sağlayacak. Bir kişi konuşmaları ya da şarkıları, dünyanın her yerinden dinleyip, istediği her yere anında aktarabilecek.”

gerçekten bu alemde bir kral varsa o da kendisidir.

ihtiras limani
alternatif akımın mucidi değildir, hakkındaki ilk giriler girilirken belirtmiş olalım, kendisi alternatif akımın efektif ve verimli frekanstaki, yani şu an kullanılan 50-60 hz sinüsodial dalga formunu üretmiştir. yoksa kendisi doğmadan evvel alternatif akım biliniyordu.