nuri killigil

olacak o kadar
pek bilinmese de tarihin önemli şahsiyetlerinden enver paşa'nın kardeşidir. enver paşa gibi turancıdır.

birinci dünya savaşı'nda azerbaycan ve kafkaslarda bulunmuş, burada rusların desteklediği ermeni taşnak çetelerinin mart olayları adı verilen olaylar neticesinde müslüman katliamı yapması üzerine bölge halkını örgütleyerek bakü'nün kurtulmasını sağlamıştır.
savaşın ardından nuri killigil, almanya'ya yerleşmiş ve 1938 e kadar orada kalmıştır. 1938 de türkiye'ye dönmüş ve bir silah fabrikası açmıştır. bu silah fabrikasında savaş malzemeleri ve silahlar üretmiş, bu silahları özellikle yahudilere karşı direnişte bulunan filistinlilere ve diğer arap coğrafyasındaki ülkelere göndermiştir. almanya'da yaşadığı dönemde nazi ideolojisini benimsemiştir.

"1949 da gelindiğinde ise sütlüce de bulunan killigil silah fabrikasında üç büyük patlama gerçekleşmiş ve bu patlama sonucunda nuri killigil ve fabrikada çalışan 28 kişi feci şekilde can vermiştir.
bu fabrika patlaması sabotaj olduğu yönünde oldukça büyük iddialar bulunmaktadır. patlamadan 10 gün sonra nuri killigil'in cenazesi parçalanmış şekilde haliç'te bulunmuş, dönemin istanbul müftüsü ömer nasuhi bilmen'in ceset parçalanmış ve bütünlüğü bozulmuş ise cenaze namazı kılınmaz şeklinde bir fetva verince nuri killigil'in cenazesi namaz kılınmadan toprağa verilmiştir.
azerbaycan'ın desteği ile birlikte geçtiğimiz günlerde cenaze namazı 67 yıl sonra kılınmıştır."