çoklu zeka kuramı

parody
psikolog ve bilim adamı Howard Gardner tarafından ortaya atılan kuram. Zekâ konusunda tüm ezberleri bozmuştur. Gardner'in çoklu zeka kuramına göre zeka niceliksel değil nitelikseldir. Her insan doğuştan 8 türlü zeka alanına sahiptir ancak; doğuştan hiçbiri baskın değildir. Zamanla biri ya da birkaçı baskın olur.

1- Matematiksel - mantıksal zekâ: akıl yürütürler, bilimsel düşünürler, neden - sonuç ilişkisi kurarlar. Sayılarla uğraşmayı severler.

2- sözel - dilbilimsel zekâ: okumaktan, yazmaktan, konuşmaktan, dinlemekten hoşlanırlar.

3- sosyal kişiler arası zekâ: iletişim becerileri çok güçlüdür. Empati yetenekleri çok gelişmiştir. arkadaşlık bağları güçlüdür

4- müziksel ritmik zekâ: işitme becerileri çok gelişmiştir.

5- bedensel - kinestetik zekâ: hareketlidirler, eklem kas sistemleri gelişmiştir. Mesajlari iletirken jest ve mimikleri etkin kullanırlar. Taklit yetenekleri gelişmiştir.

6- görsel - uzamsal zekâ: üç boyutlu düşünürler. Etkili hayal kurarlar. Yer - yön duyguları gelişmiştir renk - şekil ayrımlarını rahat yapabilirler.

7- içe - öze dönük zekâ: yalnız kalmaktan hoşlanırlar. Bireysel hedefleri vardır.

8- doğacı zekâ: çevreye karşı duyarlıdırlar. Bitki yetiştirmekten, hayvan beslemekten hoşlanırlar.
masal
eğitim bilimlerinde, öğretim yöntem ve teknikleri dersinde gösterilen kuramlardan biri.

kademesi fark etmeksizin, her öğretmenin sınıfında çoklu zekayı gözetmesi şart. çocukları oralarından buralarından yontup, sıkıştırarak sayısalcı, sözelci, eşit ağırlıkçı, meslekçi diye ayırdığımız bu eğitim dünyasında ne kadar mümkün olur bu bilemiyorum ama bildiğim tek bir şey var eğitim sistemi bunu göremiyorsa sen gör, sınıfa bakıp sayısala, sözele değil öğrenciye bak. ne demiş ünlü düşünür;
bireysel farklılıkları göz et , çoklu zekayı sev, yeni gelen yazarı karşıla.