empati

klm
duyusal ya da kurgusal olayları tanıyıp insanın kendini karşısındakinin yerine koyma durumudur. empati kurulmadığı zaman toplumsal yönümüze ket vurup insanlarla ilişkimizin noksan olmasına sebep olur.

2. Dünya Savaşı Almanya'sında işlenen suçların çoğu empati duygusunun ortadan kaldırılmasıyla gün yüzüne çıkmıştır. Dönemin hükumeti askerlerine "ben ne yapıyorum, nasıl bir suç işliyorum" gibi sorular sormasını engelleyip onun yerine "ülkem için neler yapıp ve nelere katlanıyorum" şeklinde düşünceleri aşılamıştır. sonuç olarak empati yok edilince, en büyük suçlar olağan hale gelir.

Not: Örneğin tecavüz konusunda erkek bu suçu işlerken akl-ı selim olup annesini, bacısını, karısını düşünürse böyle bir işe kalkışmaz.


rakunzhell

bu duygu, şahıdır duyguların. bazen beyin olur; ne şekilde düşünmen, hareket etmen gerektiğine karar verir, bazen kalp olur duygularına yön verir. öyle her cengaverin bünyesinde dört dörtlük bulunmaz. bulunmadığı için de, günlük hayattaki ikili ilişkilerde görüldüğü üzere; kısa süreli birliktelikler, birbirlerini özümsemekten yoksun, sevgi, saygı ve sadakat hislerinden nasibini almamış organizmalar çıkar ortaya.

yalnızca duygusal birlikteliklerde değil, sosyal hayatımızda da yön belirleyicidir bu duygu. layıkıyla yaşayabildiğiniz kadar değerlisinizdir insanların gözünde. önemsendiğinin farkına vardırırsınız insana.

orta yaşlı sosyal mecra kullanıcısı akrabalarda nirvanaya ulaşmıştır bak bu duygu. özenip bezenmiş, tam profil resmi yapmalık fotoğrafı çekilip atmışsındır bilumum internet alemine. gelsin layklar, emojiler diye düşünürken sen, orta yaşının gereğini yerine getirmeye and içmiş akraba bitiverir oracıkta. "maşşallahhh teyzesnin bi tnesi, ablam npyo. söylede tlfna baksn"
kötü niyetli değildir bak bunu yapan, en samimi duygularını perçinlemiştir fotoğrafın altına. "telefonuna bakan anne mi olurmuş hiç, anne dediğin telefonu yanlışlıkla sessize alıp, atar kanepenin üstüne ya da çantasının en derinlerine" demek istersin ama "söylerim teyzeciğim" demekle yetinirsin.

toplum düzenini bozan davranışları sergileyenler, genellikle hayatlarında bu kelimeyi duymamışlardır. ders olarak okutmalı bu konuyu azizim. yaşken eğitmeli ağacı.

tanım: kişinin kendisini, karşıdaki kişinin yerine koyarak onun duygularını anlama hede hödö, cart curttur.
derinacarr
Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.
avni
"Ben sadece fazlasıyla ciddiye almıştım, küçükken babamın bana birini üzdüğümde söylediği o sözü. “Kendini karşındakinin yerine koy” ve ilk başlarda bunu o kadar çok yapmıştım ki, bir gün dönüş yolunu yani kendimi bulamadım"

kıyas ve Kayra ~ hakan günday