plüton

esdemirei

zenginsozluk.com/foto
2006 yılında küçük boyutu nedeniyle gezegen kategorisinde çıkarılıp cüce gezegen sınıfına alınmış, yüzey sıcaklığı -228 ile -238 santigrat derece arasındaki bir gezegen. Tazmanya Üniversitesi eğitim görevlisi Doktor Andrew Cole bu gezegenle ilgili “Güneş'in etrafında dönerken aldığı ışın miktarına verdiği tepkiyi ölçerek Plüton'un mevsimsel bir modelini çıkarttık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, Plüton'un Güneş'ten en uzak olduğu durumda cüce gezegende bulunan nitrojen donuyor ve atmosferden dışarıya doğru sürükleniyor.” demiş. Son 30 yıl içerisinde gezegenin atmosferik basıncının 3 kat arttığı hiçbir şey kalmayana kadar atmosferin yavaş yavaş tükeneceği de eklenen bilgiler arasında. Doktor Andrew Cole “Araştırmalar sonucu yaptığımız tahminler bize, 2030 yılına kadar Plüton'un atmosferinin cüce gezegenin etrafında donacağı ve bundan sonra Plüton'u terk edeceğini gösteriyor.” diyerek Plüton'un atmosferinin yaklaşık 10 yıl içerisinde yok olacağına dikkat çekiyor.

Kaynaklar:
1- Webtekno: Plüton'un Atmosferinin 2030 Yılına Kadar Yok Olacağı Tahmin Ediliyor (28 Nisan 2019) - https://www.webtekno.com/pluton-un-atmosferinin-2030-yilina-kadar-yok-olacagi-tahmin-ediliyor-h67676.html
avni
astronomlar tarafından gezegenlikten çıkarılmasının intikamını er ya da geç alacak güneş sisteminde bir cisim. gezegenlikten çıkarılma sebepleri arasında küçüklüğü ve güneş sisteminden çıkma ihtimali olarak en çok bilinenlerdir. 1930'lu gözlemlenerek keşfedilen bu gök cismine 9. gezegen denmesi de ayrıca şaşırtıcı.
yaklaşık 248 yılda güneş etrafındaki döngüsünü tamamlayan bu gök cisminin 5 uyduya sahip olduğu ve diğer gezegenlerin aksine güneş etrafındaki yörüngesinin tersliği kanıtlanmış.