tüketim çılgınlığı

kozmos
sınırsız, sonsuz ve kontrolsüz bir şekilde, mantığın değil de duygular ve hormonların harekete geçtiği anlarda gelen çılgınlıktır. sisteme dair eleştirel üslup ve içerikle ortaya koyulmuş yapımlar sayesinde yıllar içinde insanların bu konuya dair bilinci arttı. ancak önü alınamayan bu küresel ve devasa boyuttaki delilik, tüketim toplumunu ortaya çıkarttı.

zerreden küreye evrensel bir problem teşkil edecek boyutlara ulaşan bu olgu -kaldı ki böyle bir sorunun ''insan tabiatı'' gereği ortaya çıkmaması işten bile değildir- yazılı veya sözlü mutabakatlara varılmaksızın var olan bir sorun, sorunsaldır. çeşitli film, kitap ve düşünür kimseler tarafından incelenmiş, irdenlenmiştir. iktisat biliminin de çıkış noktalarından birisidir. talep fazlalığıdır. arz çılgınlığına gebedir.

ayrıca;
(bkz:things you own end up owning you)

peho
netflix başta olmak üzere türevleriyle birlikte yer edinen dizi/film kültürü aynı zamanda tüketim anlayışını da değiştirdi. anlayıp anlatmaktan ziyade yarışırmışçasına safi tüketime odaklanan kitle, kendilerinden geriye kalan kitleyi de istemsizce yanına çekmeye başladı.

ortaya çıkan diziyi/filmi bir oturuşta bitirmekle o dizi yahut film bitirilmiş sayıldı. bitirmenin aksine yalnızca tüketildi aslında. ertesi gün olduğunda o dizi hakkında hiçbir fikri kalmadı insanların, o filmin hiçbir müziği bir daha çalınmadı kulaklarına ama hep devamı istendi. birinci sezon bir gecede bitirildi, yer yer belki uyuyakalındı ama o dizinin bitmesi gerekliydi, işte burada da günümüz hobi anlayışının nasıl da yarış zihniyeti yüzünden bir mesaiye dönüştüğünü görüyoruz.

kafa dağıtma anlayışı ortadan kalktı, bir diziyi/filmi bitirmek âdeta görev hâline geldi; diğer insanlardan önce bitirmek, onlardan önce yorum yapmak. bu da ana akımdan geri düşmemek adına çark-dişli sisteminin ne yazık ki acı getirisi. kişisel hayatların bir bir düşmesi söz konusu. hayatlarında klişe insanları istemediğini belirten insanların farkına bile varmadan bir bir aynı tipe bürünmesi söz konusu.

ve evet işbu girdide dizi/film tüketiminin ne denli yanlış ilerlediği biraz dile getirilmek istendi, elbette netflix ve türevlerini ana akıma uyma çabası gütmeden kullanan insanlara saygımız pekâlâ sonsuz ama sırf ''bitirdim'' demek adına bir şeyleri bitiren insanları asla kabullenemeyeceğiz.