confessions

ropte

1. nesil Yazar - Seviyor ve seviliyor

  1. toplam entry 70
  2. takipçi 11
  3. puan 3901

11 22 63

keskin nisanci
stephen king'in aynı adlı romanından uyarlama 8 bölümlük mini dizi.

dizide zamanda yolculuk yapan bir öğretmenin (james franco) kennedy suikastının önlemek için 1960'a gitmesi ele alınıyor. dönemin abd'si dizide çok iyi yansıtılmış, hikayeyi ilginç kılan zamanda yolculuk yapılırken hep aynı tarihe gidilmesi, bu da bazı şeylerin tekrardan yaşanmasına sebep oluyor. başta james franco olmak üzere dizide yer alan oyuncuların performansları çok iyi, bazı sahnelerde kitaba bağlı kalınmasa da kurgu çok iyi, dönem dizisi sayılabilecek şekilde 1960'lar iyi yansıtılmış, velhasılı kelam izlemek için değerli bir yapım, hala izlemeyenler varsa izlemelerinde fayda var.

zengin sözlük yazarlarından şiirler

ihtiras limani
biliyorum dinlenmemeli bazı şarkılar
beklenmedik bir büyü dokunur suya
o unutulmamış beşinci mevsimden kalan
bir rüzgar üşütür beni
sözlerim de gözlerim de prangalıdır
şu fırtınadan bir meltem dahi ulaşmaz sana
aynalarda tek bir yüz olduğumuz
günlerden kalan bir yansıma
vurur gönderilmemiş mektupların satırlarına
harabeler karşılar beni
çünkü yakılmış bir limandır uzanmak sana
gururuma yasak günahsızlığıma günahtır
yazıktır sevdayı susturup alışmaya çalışmak
bir şiir daha çiziyorum
zindanımın duvarına
seni çiziyorum dizelerin gözlerindeki ışığa
susuyorum ki sen konuş yine karanlıklarda
aklımı ve hatıramı takıp bir kuşun kanadına
sarılmaların düşünden düşüyorum yokluğuna.

zengin sözlük

keskin nisanci
bilgi en büyük zenginliktir mottosuyla yola çıktığımız ve yazar arkadaşların desteğiyle bilgi yuvası haline getireceğimize inandığımız sözlüğümüz. umuyorum her daim burada yazmaktan keyif alan insanlarla birlikte olur ve öğrenmenin yaşı yoktur sözüne uyarak her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam ederiz.

notaların isimleri nereden geliyor

keskin nisanci
ilk olarak milattan sonra 480-524 yılları arasında yaşamış filozof boethius tarafından isimlendirilen bu sesler, birçok kültürde (özellikle eski yunan ve roma medeniyetlerinde) yine farklı farklı biçimlerde yazım dilinde "işaretlenmişti".

1030 yılında arezzo katedrali'nin rahibi guido d'arezzo adlı din adamı ve müzik ustası tarafından, bir şiirin ilk hecelerinden türetilerek son halini alıp günümüzün belki de tek evrensel dili haline gelmiştir.

manastırında verdiği müzik dersleri için pratik bir nota sistemi geliştiren din adamı, aziz johanna ilahisinin ilk hecelerinden yola çıkarak notaları isimlendiriyor. (bir rivayete göre çocukları çalıştırdığı bir gün, kolaylık olsun diye parmak boğumlarına bu ilahinin sözlerini yazar, parmak diplerine denk gelen ilk hecelerden ise notaların isimleri türer)

991-1033 yılları arasında yaşamış olan milanolu keşiş, şiirden yola çıkarak (ve çok küçük 2 oynama ile) son halini verdiği, sonrasında arezzolu guido'nun eli olarak anılacak olan notalar aslında şöyle;

do: dominus (yaradan, mutlak)
re: rerum (madde)
mi: miraculum (mucize)
fa: familias planetarium (gezegenler ailesi/güneş sistemi)
sol: solis (güneş)
la: lactea via (samanyolu)
si: siderae (gökler)