1960 darbesi vs 1980 darbesi

turuncu gemi
1960 darbesine gelene kadar olan süreçte adı demokrat parti olan yapının halkı inim inim inlettiğinin gerçekliğini söylemek isterim. buna karşı çıkan bütün demokrasi çevrelerinin, en yoğun anti demokratik baskılara uğradıkları da doğrudur.
ve hatta bazı devlet büroklatlarının eşleri tutuklanmamak için adnan menderes'le yatmak zorunda kaldığı gerçekleri son dönemde gün yüzüne çıkmıştır. konuyla ilgisiz ama sormadan kendimi alamayacağım, hani komünistlerdi seks hayattında marjinal sapıklar?

fakat bütün bunlara rağmen, 1960 darbesi demokrasiyi değil sadece günü kurtarmıştır. o yıllarda hala genç sayılabilecek bir cumhuriyetin hayatını karartmıştır. iktidarlardan ezilen halklar, kendi haklarını demokratik yöntemlerle arayacaklarına ''amaan zaten ordu gereğini yapar'' gibi ahlaksız bir kolaycılık uykusuna dalmıştır. 1960 darbesinden sonra başarısız en az 12 darbe daha sayabilirim. genç türk subaylarında darbecilik zehri habis bir ur'a dönüşmüştür.
1964 yılında ismet inönü kıbrıs'a çıkarma yapmanın uygun olacağını görüp, ordunun bu konudaki görüşünü ister. oysa orduda güç kuvvet yoktur. bence bunun asıl sebebi, o darbeden sonra türk ordusunun subayları sabah erken kalkıp darbe düşlemekten dolayı, gerçek görevleri hakkında taktik ve strateji geliştirmekte antremansız olmalarından gelir.

1980 darbesi ise bu ülkenin başına gelen en ahlaksız şeydir. 1983 seçimlerinde turgut özal, her mahallede bir milyoner şiarıyla yola çıkmış fakat başaramamıştır. lakin darbeciler her mahallede, demokrasi, beraber yaşama bilinci, ve en ufak insan erdemlerinden bile yoksun insanlar yaratmayı başarmışlardır.
keskin nisanci
ikisi de demokrasiye vurulmuş darbelerdir. birini aklayıp birini karalamak sadece dünya görüşü ile ilgilidir.

ben şeye takıldım bir önceki yazıda:

"bazı devlet büroklatlarının eşleri tutuklanmamak için adnan menderes'le yatmak zorunda kaldığı gerçekleri son dönemde gün yüzüne çıkmıştır."

gibi bir ifade var. ifadeyi destekleyen kanıtları görmek istiyorum. ben bugüne kadar böyle bir şey duymadım, varsa böyle bir şey bilmek isterim.
miyesmikcih
biri ordu gençlik elele yapılan ihtilaldir, diğeri faşist darbedir.
1960 ihtilali özgürlüklerin genişletilmesi her türlü yayınların serbest bırakılması bu ihtilalde gerçekleşmiştir. marksist yayınlar dahil. yine de abd tezgahı olduğu islami yanı ağır basan ihtilaldir.
avni
İkisi de demokrasinin askıya alınmasıdır eyvallah. Ancak sonuçları itibarıyla biri insan hakları, işçi hakları vb gibi konularda bugünkü avrupa veya gelişmiş ülkekelerin yasalarıyla yarışırken diğeri ülkemizi bu konularda muz cumhuriyetleri sınıfına itelemiştir.
Hasılı türkiyenin bugün sosyal hukuk devletinden çok uzak kalmasının müsebbibi olan 1980 darbesi bu yönüyle 1960 taki ile kıyaslanamaz bile. 1960 darbesinin getirileri sermaye sınıfının işine gelmediğinden önce 1971 muhtırası ile kırpılmış yetmeyince ardından 1980 de tamamen rafa kaldırılmıştır. Kısaca 1960 elalemle mersine giderken 1980 bu istikameti tam tersine çevirmiştir. Adnan menderes'in çapkınlığının derecesini tam olarak bilemem ama pek cok kadınla ilişkisi olduğunu koyu demokrat parilli ve kurultay delegesi rahmetli babam da anlatırdı.
keskin nisanci
bu başlıkla ilgili iki şey dikkatimi çekmeye devam ediyor. birincisi burada tartışılan rahmetli adnan menderes'in çapkın olup olmaması değil, iddiaya göremuhalif vekillerin eşleri tutuklanmamak için adnan menderes ile birlikte olmuşlar. bunlar kimler ya da olayın şahitleri kimler bilmek istiyorum.

ikincisi 60 darbesinde darbeyi gerektirecek bir şey yok, chp ve dolayısıyla eski gücünü kaybeden ismet inönü ordu yardımıyla siyasi rakiplerini ekarte ettirip, ülkeyi postallılara peşkeş çekti ve kaldı ki madem 1960 darbesinde ülkeye özgürlük geldi, o zaman neden dünyada yayılmaya başlayan özgürlük hareketleri türkiye'de de görüldü? yani adına devrimci denen o zamanın hızlı gençleri özgür oldukları halde neden özgürlük ve bağımsızlık diye ülkeyi kan gölüne çevirdiler?
avni
1960'takinin yapılma nedenini en iyi rahmetli alparslan türkeşin anılarını okuyarak anlayabilirsiniz.
Ben iki şıkta özet geçeyim
Siyasal olarak sayısal çoğunluğu elinde bulunduran demokrat parti kurduğu tahkikat komisyonlarıyla muhalefeti susturmak için her yolu deniyordu. Bunun sebep olduğu siyasi gerginlik sokağada yansıyor insanlar ayrışıyor, ötekileşiyordu.
Evet Aynen Bugün birilerinin yok bekaaydı, falandı diyerek yaptığı gibi.
Aslında temel sebep yine ekonomiydi 1958 ağustosunda ödemeler dengesi ve cari açık nedeniyle dolar 2,80`den 9 tl ye devalüe edilmiş ancak o bile çare olmamış. -Ki Nitekim darbeyi yapan komitenin üyesi. Albay alparslan türkeş darbe ertesi hükümet kasasının tamtakır olması nedeniyle abd elçiliğinden 50 milyon dolar borç istemek için görevlendirimiştir.-
Ekonomik krizden bunalan iktidar bunu dillendiren muhalefeti susturmak için vatan cephesi, tahkikat komisyonları işler iyice çıgırından çıkmaya başlıyor.
1980 darbesi yine aynı ekonomik sorunlar. Tl devalüe üzerine devalüe ediliyor ama krize Çözüm ne mumkun sermaye sınıfına göre suçlu 1960 ta verilen geniş haklar. Başlıyor devlet eliyle planlı kışkırtmalar çorum ve maraş katliamları mesela, 1 mayıs 1977 provakosyonu, 7 tiplinin hunharca katli, abdi ipekçi cinayeti ve daha niceleri. Susurluk dosyasını bulun okuyun.
Gaye ekonomik gidişattaki kötülükten yapmadık bu darbeyi demeye getirmek. Netekim 24 0cak 1980 de bir ekonimik paketvaçıklanıyor fakat uygulamak olanaksız çünkü yasalar elvermiyor ve ordu sokağı bahane ederek yönetime el koyuyor o işçi düşmanı yasaları anayasaya uygun hale getirmek için.
Hala o anayasa aynı işçi düşmanı hükümleriyle yürürlükte