carpe diem

can you see
ilk olarak latin edebiyatının ünlü ozanı horatius'un bir dizesinde geçen felsefedir.
o günden bu yana 'gününü gün et', 'günü anlamlı yaşa', 'zamanın tadını çıkar' ya da 'günü yakala' gibi anlamlar yüklenerek günümüze gelmiş.

kısaca "ben bir daha bu dünyaya gelmeyeceğim. o yüzden yaşadığım her gün benim için önemlidir. dün geçti, yarına çıkacağım bile belirsiz; oysa bu gün soluk alıyorum, gülüyorum, kısacası yaşıyorum!" dur.
nickotine

Carpe diem, Latin edebiyatının ünlü isimlerinden Augustus döneminin en önemli Romalı şairi olan Horatius'un bir dizesinde geçen 'gününü gün et', 'zamanın tadını çakar' ya da en popüler anlamıyla 'günü yakala' gibi anlamlara gelmektedir. 'Karpe diyem' diye okunmaktadır. 

Carpe diem sözündeki en önemli mesaj, gelecek hakkında endişelenmek yerine şu anın, şimdinin, yaşanılan anın tadını çıkarmak ve değerine vurgu yapmaktır. 19'uncu yüzyıl başlarında Romantizm akımının önde gelen isimlerinden biri olan Byron'ın yapıtlarında da sık sık bu söze rastlamak mümkündür. Bazı Hristiyan manzumelerinde ise 'günü anlamlı yaşa' manasında bir anlamı da vardır ve insanların bedenlerini uykuya hazırlamak yerine aslında ruhlarını ölüme hazırlamaları gerektiğine dikkat çekmek gibi üstü kapalı bir uyarı da barındırır.

Carpe diem'in özellikle yaklaşik 30 yıldır belki de çok daha fazla duymamızın en önemli sebeplerinden biri de 'Ölü Ozanlar Derneği' adlı filmdir. Peter Weir yönetmenliğinde çekilen film ve orijinal ismi 'Dead Poets Society' olan film 1989 yılında çekilmiştir. En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almıştır. Başrolünde 2014 yılında yaşamını yitiren dünyaca ünlü aktör Robin Williams yer almaktadır. Carpe diem lafı, filmde oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Filmdeki "Sadece bir hayatınız var ve şimdi yapamayacaksınız ne zaman yapacaksınız?" ifadeleri ile şimdiki zamanın önemine dikkat çekilmiş, anın değerinin bilinip bilinmediğine ve şimdiye göre hareket edilmesinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır.



icgqhs
ölü ozanlar derneği ile türkiye gündemine oturmuş söz. fakat bizim insanımız her şeyi olduğu gibi bunu da farklı anlamlara çekip, hayatına dair tüm sorumluluklarını ya da sadakatini unutup 'anı yaşa' diye anlıyor.
neredeyse bütün çapkın erkeklerin kullandığı kelime haline geldi.